Dobar, loš, politički korektan

Foto: Press

James Bond je žena, Ariel Afroamerikanka, Batwoman lezbijka, a najpoznatiji vremenski putnik sada je doktorka Who. Trend uključivanja pripadnika marginalizovanih grupa u prve redove popularne kulture poslednjih godina se zahuktao, što se sa jedne strane srećno slavi, a sa druge izaziva masovno prevrtanje očima. Da li zaista postoji kultura političke korektnosti i može li nešto biti previše korektno?

Kada jednom mlađim generacijama budemo objašnjavali svoj komadić istorije, možda ćemo govoriti o tenzijama i polarizacijama, o borbama za vidljivost i poštovanje koje su se preselile sa uličnih marševa na platna i ekrane, o prvima koja su zastupala određenu grupu u eksponiranim ulogama, o onima koji su dobijali nagrade za svoj rad, izborili se za prostor da pričaju svoje priče.

Možda će samozadovoljnim mladima budućnosti biti smešno što se nekad smatralo revolucionarnim da romantičnu komediju predvodi par azijskih Amerikanaca ili to što se jedna od najpopularnijih televizijskih serija vrti oko ljubavi između dve mlade žene, od kojih je jedna trans, i da su se lile suze sreće i besa kada je fiktivni sirena dobila tamnu kožu.

U ovoj optimističnoj varijanti budućnosti umotaćemo se u preveliko ćebe, sesti na svoju stolicu za ljuljanje i pričati (presporo i predugo za osetljive mlade uši) kako u našoj prvoj mladosti toga zapravo nije bilo, i kako smo mi bili tamo kada se kalio čelik.

Bila jednom politička korektnost, bila je zanimljiva i iritantna, i svi su imali mišljenje o njoj... 

Sloboda govora ili govor mržnje

Diskusija o političkoj korektnosti u prostoru popularne i masovne kulture uglavnom funkcioniše tako da na dve krajnosti obe strane vlada moralna panika.

Bombastičnih izjava, apokaliptičnih vizija ili rezigniranog nezadovoljstva - ili je previše ili je nedovoljno. Jordan Peterson, klinički psiholog i self-help guru, privukao je poslednjih godina mnogo - i previše - pažnje, delom zahvaljujući relativno konzervativnim stavovima kojima promoviše individualizam i insistira na ličnoj odgovornosti nauštrb razmatranja društvene i vladine odgovornosti. 

Ostatak teksta pročitajte u novom broju ELLE magazina koji je u prodaji do 20. avgusta. 


Bonus video
Još iz kategorije magazin
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin