Kada usledi razoružanje od iluzija

Foto: Shutterstock

Neizbežno iskustvo sa kojim se u navratima susrećemo jeste razoružanje od iluzija. U suočavanju sa slojevitim procesom koji za sobom vuče bezbroj potpitanja, tri žene ruše ideale koje su im dugo bili okovi i na drugu stranu izlaze sa svežom perspektivom

Svet je zasnovan na subjektivnosti - svako ima sopstvenu interpretaciju svega, pa i empirijski nepobitnih činjenica. Ukoliko biste pitali ljude da objasne apstraktne, a životno esencijalne stvari, poput ljubavi, sreće ili spokojstva, verujem da biste dobili hiljadu i jedan različit odgovor.

Iako svi imamo ideju toga šta te apstrakcije uopšteno predstavljaju, osobiti doživljaji tih pojava razlikuju se od čoveka do čoveka, istovremeno razvijajući se kroz vreme na osnovu našeg iskustva. Međutim, teško objašnjivim pojavama konstantno pokušavamo da damo etikete i stvorimo odrednice po kojima bismo ih kao društvo definisali.

Uspeh u dvadeset prvom veku okarakterisan je kategorijom materijalnog, kao i društvenim statusom - ova dva su u međusobnoj sprezi. Postoje određeni kriterijumi koje treba zadovoljiti kako bi se titula uspešnosti zaslužila, barem u očima drugih. Retko kad uspeh merimo po sopstvenim idealima. 

Nisam odrasla sa idejom da je novac merilo ostvarenosti i takav odgoj omogućio mi je da ne pokleknem u svetu gde je bitno da pokažeš i naglasiš koliko imaš. No, javno priznanje drugih, u bilo kojoj formi, bilo mi je bitno - jedina njegova svrha bilo je pravo da kažem kako neki ljudi misle da radim nešto dobro. Diplome, osvojene kao nagrade za umeće i veštine koje su se nepravedno merile sa sličnim kvalitetima drugih, prerasle su u poslove, honorare, pozivnice. 

Idealizovala sam ideju uspeha i tuđih dostignuća smatrajući da je apsolutno sve ostvarivo. Spolja uglavnom vidite samo trijumfe drugih, ali ne i njihove poraze. 

Ostatak teksta pročitajte u julskom izdanju ELLE magazina koji je u prodaji do 21.07.


Bonus video
Još iz kategorije magazin
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin