Portret dame u plamenu

Foto: Press

Upoznajte mladu američku performans pesnikinju i feministkinju Oliviju Gatwood, našu omiljenu heroinu slam poezije, koja je kao umetnički odgovor na život u doba pandemije pokrenula online projekat #girlsinisolation

U životu se često događa da male stvari potpuno neplanirano postanu okidač za velike. Kada se tog martovskog jutra dvadesetosmogodišnja Olivia Gatwood vratila u svoj stan u kalifornijskom gradiću Santa Kruz, ruku pretrpanih kesama iz supermarketa, prvo što je uradila jeste ono što joj je savetovao komšija, bivši član medicinskog tima hitne pomoći.

Skinula je cipele i svu odeću, dezinfikovala svoje ruke i stvari koje je kupila, a onda sela za kuhinjski sto - i dobro se isplakala. Taj prvi „pandemijski“ šoping potresao ju je mnogo više nego što je očekivala. Iako je isprva prilično uspešno potiskivala emocije vezane za COVID-19, socijalnu izolaciju i novi način života na koji je poslednjih nedelja bila prisiljena, odjednom je sve isplivalo.

„Prvo su došle suze, a za njima ideja: odlučila sam da napravim autoportret i da dokumentujem svoje mentalno i fizičko stanje“, govori Olivia, inače jedan od najvećih talenta američke slam poetry scene.

Sela je na stolicu, i dalje odevena samo u grudnjak i gaćice (ostatak„kontaminirane“ odeće bio je u ćošku sobe, spreman za pranje), namestila tajmer na mobilnom i napravila fotografiju. „Noć pre gledala sam film Portrait of a Lady on Fire i razmišljala o ideji ljubavi kao činu nečijeg svedočenja.

Jedina osoba koja je u izolaciji mogla da svedoči o meni bila sam ja sama“. Fotografija koju je nazvala Autoportret devojke u izolaciji objavila je na svom profilu na Instagramu i ne sluteći šta će započeti. 

Ostatak teksta pročitajte u julskom izdanju ELLE magazina koji je u prodaji do 21.07.


Bonus video
Još iz kategorije magazin
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin