Enterijer koji slavi tropsku indijsku arhitekturu

Photographix India, Sebastian + Aaditya

Rezidenciju kod Andžuna polja od skoro 13.000 kvadratnih metra dizajnirala je Shonan Purie Tehran iz Labwerka sa namerom da modernizuje tradicionalnu indijsku kuću pored obale.

Dom Kavite Nair, kod Andžune u Goi, udaljen je samo nekoliko koraka od plaže, a okružen je prostranim pirinčanim poljima. Ova spokojna i održiva kuća koju je projektovala Shonan Purie Tehran iz firme Labwerk u Mumbaju slavi tropsku indijsku arhitekturu. Arhitekticu i vlasnicu spojila je urednica Elle Decor Indije, Mrudul Pathak Kundu, što je dovelo do kreativnog dijaloga o tome kako treba da se izgradi ovaj prostor.  

Kuća u obliku slova C, sa otvorenim dvorištem u zadnjem delu, okružena je uređenim baštama nastalim iz organskih resursa i od odbačenog materijala za gradnju. Prostor se prirodno i postepeno otvara na divlje travnjake, podsećajući na lokalne tradicionalne kuće. Bašta, gde Nair gaji povrće, voće i začine naginje se ka tim istim prostranim travnjacima. Gazebo, čiju težinu podržavaju prethodno odbačeni granitni stubovi, postavljen je pored bazena, dok je gostinska kuća sa staklenim prozorskim pločama iz antikvarnice, u blizini. 

Trem vodi u foaje koji gleda na bunar i zelenu baštu, a sa obe strane ove prostorije nalaze se dnevna soba i kuhinja. Tu je i alfresko trpezarija čiji je krov od pločica pod uglom podržan pomoću prethodno odbačenih stubova od tikovine. Pod od kota i kadapa kvadrata, komode od drveta i drvene skele kreiraju živopisnu i toplu kuhinju. 

Ostatak teksta pročitajte u julskom izdanju ELLE magazina koji je u prodaji do 21.07.


Bonus video
Još iz kategorije magazin
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin