Ekskluzivni ELLE intervju: Alessandro dell’Acqua

Foto: Press

Alessandro dell’Acqua Pe4tru Spasojeviću otkriva sve o svojim počecima i prvih 10 godina brenda N°21, onome što ga inspiriše, ali i o promenama i budućnosti industrije kakvu smo do sada poznavali..

On je pravi veteran modne scene. Kreativni direktor milanskog brenda N°21, a donedavno i kreativni direktor francuske modne kuće Rochas odlučio je da iznese svoje stavove vezane za budućnost, kao i da istakne šta je to što bi uradio kada bi sada započinjao svoju karijeru. Njegovo veliko iskustvo i prepoznatljiva estetika minimalizma koja ističe ženstvenost na jedan potpuno drugačiji način čini njegov rad jedinstvenim, a njegovo poznavanje mode čini ga jednim od najistaknutijih dizajnera današnjice.

Ove godine slavite 10 godina brenda N°21. Kako biste definisali tu prvu deceniju?

Brend je nastao, prošao i prolazi kroz deceniju jednog istorijskog perioda koji je još teško definisati i razumeti do kraja. N°21 komunicira i ističe jedan poseban identitet; to je identitet snažne žene koja pokazuje svoje najbolje „ja“ kroz jednostavne forme. Neki ih tumače kao stroge, dok su za druge upravo simbol bunta protiv trendova i standarda. To je potvrda da se uvek isplati biti veran samom sebi naročito kada to činimo iz srca.

Kako se estetika brenda menjala svih ovih godina?

N°21 se bazira na jednom konceptu, a to je kontrast između linija i materijala u želji i sa ciljem da se pre svega istakne ličnost, pa tek onda lepota i spontana senzualnost pre nego neprirodna strana iste. 

Imao sam priliku da u Milanu prisustvujem reviji za kolekciju jesen-zima 2020. Koja je bila osnovna inspiracija za nju?

Počeo sam od muške košulje na pruge koja se nosi uz odelo. Sačuvao sam kako formu tako i njenu dužinu i na njoj iscrtao figuru žene. Vodio sam se time da je to žena koja ne voli klišee, pravila i standardizovane dimenzije, već ona koja zapravo ukršta i kombinuje forme. Imao sam u vidu devojku koja živi život po sopstvenim pravilima, ima istančan ukus i snažne stavove. Izabrao sam nesvakidašnji pristup da kombinujem raznolike i pomalo suprotne inspiracije. Polazna ideja za mene je bila dama koja ne dozvoljava da je društvene uloge zaustave i da stereotipi društva pobede. Ona kombinuje proporcije i nastavlja da se ponaša na sebi sopstven i prirodan način.

Ostatak teksta pročitajte u julskom izdanju ELLE magazina koji je u prodaji do 21.07.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...