Godine su samo broj

Foto: Press

Mini lavina starijih modela na pistama pokazuje da modna scena polako prepoznaje nove imperative inkluzivnosti, ali i da ženstvenost i senzualnost nisu zadati datumom na krštenici.

Bella Hadid lebdela je pistom u pankerskoj venčanici Vivienne Westwood, Balenciagine poetične balske haljine bile su gravitacijski izazov, a Dries van Noten i Christian Lacroix publiku su digli na noge profinjenim kreacijama koje su prštale kreativnom sinergijom ekscentričnog eskapizma i minimalističkog purizma…

Pariska nedelja mode proleće/leto 2020. nesumnjivo je imala trenutaka za pamćenje, ali kada bi trebalo odabrati onaj koji je doneo čistu, nepatvorenu radost, bio bi to momenat kad je Helen Mirren (74) veselo istrčala na pistu L’Oréal Parisa. Blistava, u cvetnoj haljini Giambattista Vallija, glumica je trijumfalno na pozornicu ušetala bosa, predvodeći modele s A-liste u grupnom finalu. 

SAMO JE NEBO GRANICA 

Modne piste treba da pređu dug put da bi zaista moglo da se govori o istinskoj raznolikosti, ali L’Oréalova revija puna nasmešenih žena svih starosnih doba, rasa i veličina bila je izuzetno osvežavajući dokaz da se nastavljaju pozitivni pomaci kojima svedočimo poslednjih sezona.

„Dogodile su se velike promene u stavu ne samo prema ženama, nego i prema polu, rasi i dobu, a uključivanje starijih žena u modne revije i kampanje samo je još jedan korak napred“, izjavila je Mirren za britanski Elle u backstageu revije. Neno mišljenje deli i koleginica sa L’Oréalove piste, Andie MacDowell. „Neko mi je prošle godine rekao da su žene mojih godina postale trend. Mi nismo trend, trend je prolazan. Mi smo tu da ostanemo! Krajnje je vreme da žene svih godina konačno budu uključene u sve aspekte mode. Mi smo veliki konzumenti mode i lepote, a da su te industrije inkluzivnije, trošile bismo i više“, izjavila je 61-godišnja glumica koja danas izgleda bolje nego ikada.

Diskusije o potrebi za većom inkluzivnošću i raznolikošću modne scene aktuelne su već neko vreme. Pulitzerom nagrađena modna kritičarka Robin Givhan postojeće predrasude doživljava kao kulturne, nipošto kao specifične za modnu industriju. „Problem je u nama. Svakodnevno se susrećemo sa ljudima čiji modni odabiri prkose stereotipima, ali skloniji smo da u tome vidimo marginalno, a ne normalno ponašanje“, kaže Givhan. „U šezdesetogodišnjakinju upiremo prstom kao da je jednorog, umesto da shvatimo da mnoge šezdesetogodišnjakinje i dalje konzumiraju - ili bi to barem želele - modu.“ 

Givhan je u pravu. Iako prisutnost starijih modela na pistama pokazuje određenu evoluciju, prema istraživanju Fashion Spota, žene starije od 50 godina i dalje su najslabije zastupljena grupa, pa i u odnosu na etničku pripadnost te polni ili rodni identitet (ispod pola odsto na prošlogodišnjim revijama).

Da bi se stvari korenito promenile, nužno je da i same počnemo drugačije da gledamo na sebe. Muškarcima govorimo da s godinama izgledaju sve bolje, ali prema sebi smo monstruozno kritične. U stvarnosti razlike nema: starenje se događa svima i moramo ga prigrliti. To je moto i Oprah Winfrey (66), jedne od brojnih žena koje se aktivno zauzimaju za promenu naracije vezane uz proces starenja: „Praksa da svoje godine nosimo kao sramotni žig toliko se ukorenila da neretko nastojimo da ih sakrijemo. Umesto toga, treba slaviti što smo (do)živele toliko godina. Mnogi nisu bili te sreće.“

Ostatak teksta pročitajte u aktulenom broju ELLE magazina koji je u prodaji do 20. juna 2020. 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...