Nova umetnost reciklaže

Foto: Press

Najbolji dizajneri današnjice svesni su da danas nije dovoljno praviti samo lepe stvari. Insistiraju da dobar dizajn može da pošutje okolinu, a da se ne žrtvuje estetika. Ovih deset projekta od up-and-coming dizajnera naglašavaju pametnu implementaciju recikliranih materijala i dokazuju da je moguće izgraditi održivu budućnost gde lepi predmeti i prostori ne ugrožavaju zdravlje planete.

Dizajn je proces koji inherentno podrazumeva otpad materijala, upravo zbog količine potrebne za eksperimentisanje i kreacije.

Međutim, kreativnost takođe napreduje pod ograničenjima, a informisani, svesni i posvećeni dizajneri jesu ti koji će oblikovati budućnost.

Danas svaki odgovaran dizajner donosi etičke odluke i istražuje moguće alternative za procese i metode koje su Zemlju ostavile u klimatskoj krizi sve većim trošenjem prirodnih resursa i ljudski proizvedenog otpada.

Samim tim, prirodno je da će oni biti ti koji će se prvi okrenuti reciklaži i upcycling procesima, pozajmljivanju znanja iz sfere nauke i tehnologije kako bi izumeli nove proizvode i materijale od viškova konzumerističke zajednice.

Dopuštaju nam da nađemo novo značenja za reči lepota i luksuz dok razvijaju uzbudljiv pristup nameštaju i dekorativnim materijalima.  

Philippe Starck za Kartell, prva stolica napravljena pomoću veštačke inteligencije
Prva A.I. stolica stvorena je pomoću 3D inžinjeringa i firme Autodesk koja je specijalizovana za softver u saradnji sa proizvođačem Kartell i dizajnom Phillipea Starcka koji je ovaj spoj ljudskih i veštačkih mozgova nazvao „prirodna inteligencija“.
Napravljena 100 odsto od novog eko materijala, recikliranog termoplastičnog tehnopolimera, brif je bio da se napravi „udobno sedište sa strukturalnom jačinom koje bi osiguralo izdavanje sertifikata i ispoštovalo estetske standarde jednostavnih i čistih linija“.
Starck objašnjava: „Kartell, Autodesk i ja postavili smo veštačkoj inteligenciji pitanje - da li znate na koji način možemo da napravimo predmet koji služi odmoru naših tela sa najmanjom mogućom količinom materijala?
Veštačka inteligencija, koja nema kulturu, sećanja i uticaj, odgovorila je samo inteligencijom. To je prva stolica dizajnirana izvan okvira naših mozgova, naših navika i okova koji predstavljaju način na koji smo navikli da razmišljamo. Tako nam je otvoren novi svet. Bezgraničan.“ 
Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom aprilskom broju Elle magazina, koji je u prodaji do 22.04.2020.

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...