Beg u sjajno zelenilo

Foto: Press

Ukoliko želite da putujete svetom, ali se brinete zbog uticaja koji će to imati na planetu, ovi eco-friendly rizortovi idealno su rešenje

Hoteli se danas prilagođavaju našim zahtevima za odgovornost prema okruženju, otkrivajući nove načine da spoje srećne goste i srećnu zemlju.

Od koncepta kao što su „pliking“ (skupljanje đubreta tokom planinarenja) do saradnji sa kompanijama za kompenzaciju ugljenika, ekološki pristup biranja odmora podrazumeva visoku svest o trenutnom stanju sveta.

Naravno, posle plivanja u plavim lagunama pod zvezdanim nebom i restorana sa Michelinovom zvezdom, svi želimo da ostavimo svet u boljem stanju nego što smo ga našli. 

Meksiko, Azulik Tulum

Prilikom izgradnje Azulika nije posečeno nijedno drvo, već je fokus na održivim materijalima i drveću koje se prepliće sa boho chic ručno rađenim vilama koje gledaju na Tihi okean.

S obzirom na to da nema klime, televizora, interneta pa čak ni svetla na struju, ideja je da se gosti ovde odvoje od haosa svakodnevnog života. Pozabavite se spiritualnom pitanjima, od edukacije o čakrama do drevnih majanskih rituala koji se nude u sklopu hotela, ili jednostavno uživajte u jednom od tri ponuđena restorana (kao što je onaj koji gleda na Tseen Ja džunglu i predstavlja fuziju japansko-meksičke kuhinje).

Ipak, glavna atrakcija je popodnevno kupanje tokom zalaska sunca.

Od 360 evra po noći, www.azulik.com

Bhutan, Six Senses Thimphu

Na brdu jedine „carbon-negative“ zemlje u svetu, ovaj rizort jeste iskustvo koje prevazilazi granice ekološke održivosti.

Kralj Bhutana je 1972. godine izmislio termin „Gross National Happiness“ sa obrazloženjem da je daleko bitnije od „Gross Domestic Product“ (termin je opstao, a održivost je danas jedan od vladinih primarnih ciljeva).

Sa pet „Six Senses“ odmarališta po zemlji, vrednosti ovog brenda u potpunosti su u skladu sa ciljevima zemlje, kao i željama turista i građana. Provedite vreme u smeštaju, baru ili restoranima koji nude pogled na šumovita brda ili se pak prijavite za Vodič za san za ozbiljan „destress“ svog sistema i holistički pristup sreći. 

All-inclusive od 1.250 evra po noći, www.sixsenses.com

Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom aprilskom broju koji je na kioscima do 22.04.2020. 

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...