Koliko košta ženska snaga?

Foto: Press

Istražujući šta je zapravo žensko pitanje na koje se traži univerzalni odgovor, Đurđa Stojiljković je razgovarala sa svojih pet superheroina. Njihove lične pobede mogu poslužiti kao putokaz.

Hajde da počnemo sa jednom vežbom. Vežba je: kada pročitate reč slon, nikako ne smete pomisliti na slona. Pokušajte!

Teško je, zar ne? Svaka reč, kao i slon priziva okvir, šemu, koja potiče od slike ili drugih vrsta znanja - znamo da su slonovi krupni, imaju velike uši, surlu, podsećaju nas na Afriku... Isto tako, okvir ili šema za pojam restoran podrazumeva odlazak na obrok van kuće gde postoji usluga hrane i pića, koja se nakon konzumacije i plati.

Okviri ili šeme su skupovi opisa, fraza, stereotipa, anegdota, scenarija na koje se oslanjamo kada tumačimo svet oko sebe. Okviri sistematizuju naše znanje, ali rade i kao filteri kroz koje propuštamo svoja iskustva i na osnovu kojih biramo, donosimo odluke, sudove o ljudima i idejama koje nas okružuju.

Hajde da sada pokušamo sa još jednim terminom. Na šta pomislite kada pročitate „ženska pitanja“? Da li ste pomislili na starenje, kremu protiv bora, lepotu, ruž za usne, botox, dijetu? Na uloške? Ili na rasprodaje, šoping, novu Chanel torbicu? Neki od vas možda su pomislili na spremanje ručka, čišćenje kuće, dojenje, brigu o deci. Da li ste pomislili na nejednake plate, nasilje, seksizam, abortus ili reproduktivno zdravlje?

U zavisnosti od konteksta, trenutnog fokusa ili interesovanja, sasvim je legitimno da ste pomislili na bilo koju od ovih tema. Ova haotičnost nije do vas - do jezika je. Posledica haotičnosti koja nastaje u glavama ljudi zbog nejasnog i nepreciznog pojma uglavnom je da razmišljanje o istom potisnu u drugi plan, da se njime ne bave jer je previše zamršeno, a samim tim i teško.

Nažalost, nepreciznost jezika i višeznačnost nisu jedini problem. Kada o ženskim pitanjima govorimo u kontekstu problema i izazova sa kojima se žene suočavaju, verujem da se slažemo da jeste reč o važnim društvenim i političkim pitanjima poput rodno zasnovanog nasilja, seksualnog nasilja, neravnopravnosti, dominacije patrijarhata, seksizma... Ovo je ujedno i jedninadobra strana te terminološke odrednice - da nas čini osetljivim za ljudska pitanja koja su specifičnija za žensko iskustvo.

Ostatak teskta pročitajte u novom broju magazina ELLE koji je u prodaji do 20. marta!


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...