Jabuka u šlafroku

Foto: Press

Kako se snaći u najboljem gradu na svetu i razdvojiti izvikane destinacije od preporuka lokalaca, otkriva ugostitelj i vlasnik restorana Endorfina i SUPER9 keteringa, Miloš Vukšić, posle mesec dana lutanja po njujorškim ulicama

Sam prilaz Njujorku povećava dozu adrenalina, dok se spuštate preko Atlantskog okeana paralelno sa Long Islandom prelazite dugačku peščanu plažu Rokavej i slećete na JFK.   

Najgore što ćete doživeti u Njujorku odigrava se u prvih sat ili dva, u zavisnosti od toga koliko vam se posreći sa čekanjem u redovima i dok vam mrzovoljni policajac ne lupi pečat i mahne odobravajući glavom. Tada počinje magija ovog jedinstvenog grada koji je veličanstven u svim svojim lošim i dobrim stvarima. 

JFK je daleko gde god da ste smešteni, a automobili su spori pa se slobodno upustite u avanturu AIR trainom i metroom kroz ceo grad, gde ćete vrlo brzo primetiti različitosti svih ljudi u njemu. Kao grad sa pretežno kontinentalnom klimom najbolji je za posetu tokom proleća i jeseni. Zime su hladne, ali podnošljive, a leta izuzetno sparna. 

Njujork je stvoren za bicikl, pa sam se nakon godina boravka u ovom gradu ponovo zaljubio, sada iz jedne nove perspektive. Danas on ima preko 2.500 km biciklističkih staza koje spajaju sve njegove najlepše delove. U Njujorku dan prođe jako brzo pa budite praktični, kao što su i sami Njujorčani, i izbegavajte hiperturizam pošto turističke atrakcije nisu glavne čari ovog grada koji se sastoji iz pet delova: Manhattana, Staten Islanda, Queensa, Bronxa i Brooklyna.

Brooklyn 

Ovaj kraj postao je deo NYC tek 1898, a da je grad za sebe, bio bi treći po veličini u Americi, malo iza Los Anđelesa i Čikaga. U 21. veku ovaj deo grada doživljava renesansu! 

Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom februarskom izdanju koji je u prodaji do 21.02.

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...