Zbog čega samo osam odsto nas uspeva da ostvari novogodišnje rezolucije?

Foto: Profimedia

Kraj godine podstiče nove navike i svež početak. Zbog čega onda samo osam odsto nas uspeva da ostvari svoje rezolucije, istražuje Anja Paspalj.

Početkom svake godine Vavilonci su obećavali bogovima da će u narednoj godini vratiti dugove i iskupiti se zbog svojih grešaka, dok su vitezovi u srednjem veku tada ceremonijalno obnavljali svoju odanost

Nova godina - nova ja, čuvena je praznična parola koja je sada po načinu na koji se upotrebljava već postala parodija. #NewYearNewMe danas vrišti sa društvenih mreža, premda sarkastičnim tonom, sa ciljem da naglasi koliko se svi zapravo nismo promenili. Teško je uočiti trenutak kada je ovaj izraz prešao iz optimističnog clickbaita u zezanciju, ali nije teško pretpostaviti zašto. Svi smo manje izloženi stresu ukoliko se rugamo nečemu u čemu nismo uspeli. 

Kako se godina bliži kraju, prirodno je da se osvrnemo i sagledamo mesece koji stoje iza nas. Vremenom je stvoreno uverenje da jedan arbitrarni dan u godini predstavlja priliku da uvedemo promene, kako individualne, tako i kolektivne - da budemo bolji, uradimo ono nešto što smo hteli, da obustavimo neku lošu naviku koju već godinama imamo. Prilika za svež početak nudi se skokom iz jedne godine u drugu, a u ovom periodu vlada jedna zarazna pozitiva kad se brka osećanje optimizma sa merljivim dostignućima. Svi želimo da se poboljšamo i napredujemo, ali zbog čega? 

Postoji jedinstvena veza između decembarsko-januarske opsesije željom za samousavršavanjem i nezasićene kulture konzumerizma. Naravno, u tom periodu s razlogom kreću neodoljivi popusti, od odeće i časova jezika...

Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom, januraskom broju ELLE magazina, koji je u prodaji do 21.01.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...