Modna religija: Crno - DNK mode

foto: Imaxtree

Od kaluđerice do zavodnice, od udovice do darkerke, od služavke do bogatašice. Crna boja igrala je sve uloge, nikad sporedne, uvek glavne. Ona je početak i kraj, čist minimalizam i avangarda. Od svega možda najviše STAV. I ne! Ona nije boja, ni fenomen, crna je RELIGIJA!

„Za kim nosite crninu, gospođice?“, pitao je Paul Poiret Coco Chanel. „Pa za vama gospodine!“, odgovorila je ona, ne sluteći verovatno da je tom rečenicom otpočela stvaranje nove modne ere u kojoj će crna boja zauzeti najviši modni pijedestal. Samo Coco je mogla da boju žalosti, sveštenstva, boju uniforme služavki učini pariskim šikom.

Zapravo, crna je bila samo jedan razlomak u ovoj modnoj jednačini, drugi je mala crna haljina kojom je Coco rušila tabue i oslobađala žene.

Odevni predmet koji je vremenom postao modna bit svake žene koja drži do sebe, njena druga koža i termin koji će promeniti tokove modne industrije - tri reči koje će zauvek egzistirati zajedno: mala-crna-haljina, u čijem središtu je reč CRNA! Fenomen koji je postao veći i od same mode. Ja bih rekao - čista modna alhemija...

Piše: Vlada Savić

Ostatak teksta pročitajte u aktuelnom decembraskom broju magazina ELLE.

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...