Jedinstveno područje borbe

Foto: Danilo & Sharon

Kada smo započeli ovaj projekat, ideja je bila da angažujemo žene koje će otvoreno i iskreno govoriti o odnosu prema sebi, tema u istoj meri kompleksna koliko i jednostavna. „Kako voleti sebe“ misija je koja je servirana na bezbroj načina, međutim jezik koji se koristi kada se razgovara o ovim temama često je ograničen na kliše i prazne reči. Kako bi izgledalo kada bismo zaista mogli da pričamo o tome - o strahu i samopouzdanju, gorčini i miru, o pritisku, ali i o nadi?

Kristina Kastelec

Intervju koji se neočekivano pretočio u intiman razgovor od nekoliko sati o tome šta znači biti iskren i zašto je to neophodno za razvitak boljeg društva, kao i gde Srbija stoji sa MeToo pokretom.

Ti si jedna od retkih osoba koja jako iskreno i otvoreno govori o iskustvu saseksualnim nasiljem. Zašto ćutimo o tome i kako da ne ćutimo?

Zašto ćutimo - mislim da je to večno pitanje. To je kombinacija različitih stvari: i dalje je tabu tema, i dalje je sva odgovornost i krivica na žrtvi (to je ono što poručuje javnost, mediji, sistem i sudstvo). Ja sam sa 13 godina imala svest da ću morati da objasnim sebe.

Takva vrsta nasilja te izoluje, krivica bude preplavljujuća i onda ćutimo jer hoćemo da zaštitimo druge. „Neću drugima da stavljam taj teret“, „neću druge da povredim time ako već mene boli“, „šta ako osoba koju volim reaguje tako što će me okriviti, šta ako me ne podrži, šta ako...“ i to su sve neke blokade, nešto zbog čega ostanemo u tome sami.

Kako si ti prelomila da progovoriš prvi put?

Iza toga stajao je ceo proces. Krenula bih da pričam i gledala reakciju prijatelja, u trenutku kada bih videla da su se potresli i da će odreagovati emotivno, odmah bih izmenila priču.„Ma ne, to je bio samo šamar, ja sam ipak uspela da se izvučem i nije bilo tako strašno“...

Tekst: Anja Paspalj

Šminka: Branislava Kostić

Preostale goste naše rubrike Ljudi i njihove priče otkrijte u aktuelnom decembarskom broju


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...