Sve o anksioznosti

Iracionalni strahovi i napadi panike postaju sve češća pojava - ili se o tome samo sve otvorenije govori. Da li je anksioznost izmišljeni fenomen modernog doba ili stanje sa kojim se treba boriti i pobediti ga, istražuje Teodora Bogdanović ...

Bio je običan dan, a ja sam stajala u redu za razgovor u ambasadi kako bi neko potpuno nepoznat odlučio u kom pravcu će nadalje ići moj život. Onda sam osetila kako nestrpljenje prelazi u hladan znoj, drhtavicu, mučninu i naprasno lupanje srca koje je nemoguće kontrolisati.

Mislila sam da moj mozak više ne postoji jer zbog nekog meni nepoznatog straha, više nisam bila u stanju ni reč da izustim. Pokušavala sam da se smirim, udahnem, izdahnem, ubedim sebe da sam jača od toga. Prvi put u životu osetila sam da svoje telo ne mogu da kontrolišem. Kao da nije moje. Dugo sam odbijala da priznam kako se nešto dešava, da u napetim situacijama imam u sebi nekog ludog unutrašnjeg manijaka kog ne umem ni da definišem.

Naravno, mislila sam da je to samo trenutna reakcija proizvedena velikim očekivanjima i da se nisam dovoljno opustila. 

Međutim, ta unutrašnja nelagodnost pojavljivala bi se svaki put kada sam negde kasnila, proživljavala previše stresa ili kad nisam imala sve stvari pod kontrolom.  

Za taj moj, kao i osećaj još 4,4 odsto žena u Srbiji, postoji jedna ključna, mnogima tabu, reč - anksioznost!

Kompletan članak pročitajte u martovskom broju koji je u prodaji od 22. februara.

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...