Beauty insajder: Laseri

Laseri predstavljaju najefikasniji tretman podmlađivanja kože u kategoriji neinvazivnih tretmana. Znači li to kako treba pohrliti na laserski tretman?!

Šta je to zajedničko Labstory Laser B-TOX Lifting Cream, potom Clinique Repairwear Laser Focus i Peter Thomas Roth Laser Free linijama proizvoda za negu kože? Reč je o upotrebi termina „laser“ putem koga se potrošaču šalje indirektna (ili direktna?) poruka kako ovi proizvodi mogu biti alternativa laserskom tretmanu.

Ova zavodljiva igra asocijacija pomalo je apsurdna kao i većina kozmetičkog marketinga, jer efekti lasera i kozmetike nisu uporedivi. Ipak, ovo je simbolički posmatrano, odličan pokazatelj opšteg konsenzusa o efikasnosti lasera, pogotovo kada govorimo o uklanjanju znakova starenja kože.

Pod terminom laser podrazumeva se specifična grupa aparata u okviru šire kategorije takozvanih svetlosnih uređaja koji koriste svetlost kao energiju za aktiviranje različitih procesa u koži (kada je reč o dermatološkim laserima). Dele se u dve kategorije: ablativne, čiji je princip delovanja zasnovan na uklanjanju površinskog sloja kože i neablativne, tj. one koji prodiru u dublje slojeve. Takođe, postoje i oni kao što je to Fraksel, koji kombinuju ove dve funkcije.

Deluju tako što emituju koncentrisano svetlosno zračenje u vidu koherentnog snopa fotona (elementarna čestica svetlosti) određenje frekvencije, talasne dužine i snage. Baš ove karakteristike svetlosnog snopa određuju njegovo delovanje na kožu tako da određene talasne duže deluju na površini kože vršeći vaporizaciju - proces prenosa energije na tečnost koja je pretvara u gasovito stanje. Ovim se postiže „prženje“ ćelija i njihovo odstranjivanje sa kože što sa sobom povlači regeneraciju i može imati dramatično pozitivne efekte, ali i negativne, o čemu će kasnije biti reči. 

Kompletan tekst pročitajte u februarskom broju koji je u prodaji od 22. januara.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...