Lingerie Nation

Brusthalter je večni izvor inspiracije i tradicionalan primer ženstvenosti. Međutim, takođe je i odraz individualnosti - kako ga neko nosi, kada i zbog čega..

Grudnjak decenijama održava svoj kultni status i, slično mnogim uspešnim komadima u kolektivnoj modnoj istoriji, njegovo postojanje i inovativnost označava mnogo više od toga što vidimo na prvi pogled. Pre svega, konstantno se menja i prilagođava i te nepredvidljive i često osvežavajuće promene govore bez oklevanja o promenama u društvu, o evoluciji mode, o često malim ali i značajnim smenama u percepciji lepote, rodu i ženskom telu.

Asocira na slobodu, ali i na ograničenja, na nežnost, ali i na provokativnost, na modu, ali i na modni faux pas.  

Vrste

Balkonet

Dok je prvi brusthalter ovog kroja dizajniran 1938. godine, pretpostavlja se da vuče inspiraciju iz 18. veka po uzoru gornjeg dela korseta iz tog perioda. Balkonet brus dobilo je svoje prepoznatljivo ime zbog neobične ideje koja stoji iza njegovog nastajanja.

Naime, ovaj specifičan kroj stvoren je sa ciljem da se ne vidi od gore, tj. sa balkona. Prva verzija poznata je i kao demi brus zato što je pokrivao samo donju polovinu grudi i bio je namenjen plesačicama i izvođačicama. Međutim, ovaj grudnjak postao je deo mejnstrim prodaje tek 50-ih godina nakon što je počela da ga nosi Marilyn Monroe. Samim time, balkonet je oduvek bio odraz žena koje su htele da postave izazov modnim očekivanjima svog vremena.

Kompletan tekst pročitajte u februarskom broju koji je u prodaji od 22. januara.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...