Peter the Great

foto: Profimedia

Srušio je sve klišee fotografije svog doba, napravio estetiku modnih slika koju i danas svi kopiraju i svet u kome je ozbiljno, naborano i umorno lice lepo. On je kaiser crno-bele fotografije - Peter Lindbergh.

Berlin. 16.30. Spremam se za intervju sa jednom od najvećih živih legendi fotografije. Treba da sednem oči u oči sa čovekom koji je estetski napravio dekadu devedesetih, termin supermodela, vodio karijere Naomi, Cindy, Linde, Claudije sve do Olimpa.

Profesionalni put Petera Lindbergha koji je rođen 1944. u Lešnu u Poljskoj, počeo je sedamdesetih godina u Nemačkoj kada je izložio svoje radove u Berlinskoj akademiji umetnosti. Odatle je krenuo u Pariz, gde je počela njegova foto-karijera. U genijalnim crno-belim kadrovima dominirali su vrlo realistično prikazani modeli koji su se isticali u odnosu na garderobu koju nose i sredinu u kojoj se nalaze. Stvorio je lični pečat, specijalizovao se da izvuče pravi karakter osobe ili osećaj trenutka. Nisu bez razloga pred njega stali Nicole Kidman, Angelina Jolie, John Galliano, Helen Mirren, Wim Wenders i Robin Wright.

Stigla sam.

Saopštili su mi da treba da uđem u studio u kome čuveni umetnik snima novu kampanju za Douglas, jedan od najvećih lanaca parfimerija na svetu. Studio je bio skoro prazan. Nije bilo menadžera, savetnika i izdavača. Samo on i osmeh razvučen od uva do uva dok je gledao u ekran svog telefona. Čim me je primetio, ustao je i pozvao me da sednem pored njega stvarajući izuzetno opuštenu atmosferu. Počeo je da govori svojim prepoznatljivim niskim, hrapavim glasom. 

Ceo članak o Peteru pročitajte u decembarskom izdanju koje je u prodaji od 22. novembra.

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...