Hiperpigmentacija: Boja koju ne želimo

foto: Shutterstock

Do polovine života koža se bori protiv akni, a od polovine protiv tamnih fleka, odnosno hiperpigmentacije. Kako je se rešiti?

Hiperpigmentacija je poremećaj funkcije melanocita, ćelija koje proizvode pigment. To je jednostavno rečeno - stanje prekomerne proizvodnje pigmenta u koži. Manifestuje se pigmentacijskim promenama koje mogu biti najrazličitijeg oblika i veličine, kako koncentrisane, tako i difuzne.

Uzroci nastanka nisu u potpunosti jasni, ipak jasno su prepoznati značajni faktori uticaja kao sto su foto-oštećenja odnosno UV zračenje, metabolička stanja, gde ubrajamo hormone, i nedostatka mikronutrijenata (B12, folna kiselina, gvožđe…), takođe mnogi lekovi mogu da aktiviraju hiperpigmentaciju kože.  U suštini od ovih različitih faktora uticaja stvaraju se inflamatorni, odnosno upalni procesi, koji kroz različite mehanizme, od aktiviranja melanocita do depozita, prouzrokuju hiperpigmentaciju.   

Postoje različiti tipovi hiperpigmentacija dok su najčešći takozvane „staračke“ fleke odnosno pege, melazma i postinflamatorna hiperpigmentacija. Sva tri najčešća oblika  mogu da imaju iste, često višestruke uzroke. Ipak za postinflamatornu hiperpigmentaciju mora da nastupi trauma, odnosno upalni proces, kao sto su akne ili ekcem na čijem će mestu po povlačenju upale ostaviti pigmentacijski trag.

Kompletan tekst pročitajte u novembarskom broju koji je u prodaji od 22. oktobra


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...