Fenomen: Elena Ferrante

U čemu je alhemija? Kako i zašto prodati feminizam? Da li pare kvare ljude, a posebno žene? Hoće li milionski tiraži, kolumne i HBO serija ublatiti ili pozlatiti delo genijalne prijateljice svih nas?

Poslednjih godina pojavio se fenomen - Elena Ferrante.

Fiktivna italijanska autorka koja u žižu javnosti dolazi histerijom oko Napuljskih romana uzbudila je svet, a ludilo još ne prestaje. Ove jeseni stiže serija Moja genijalna prijateljica, a poslednji nastavak u knjižari Booka izazvao je nezapamćenu gužvu i metež, i online i u real life svetu. Naši Instagrami trenutno su preplavljeni mađenta knjigama slikanim u najrazličitijim aranžmanima, uz kafu, uz mačku, na plaži i u kafani.

Postalo je nekako prestižno prva pročitati domaće izdanje, reći kako je originalni engleski prevod Ann Goldstein dosta bolji od našeg, a najbolje se osećam kad ponosno naizust izgovorim originalni naziv La storia della bambina perduta i time suptilno nagovestim svoje inače vrlo slabo znanje italijanskog koje mi baba nažalost nije prenela krvlju. Posebno su mi zanimljivi razgovori na temu kako je, eto, kod nas serijal planuo čudesno dok u susednoj Hrvatskoj ima status domaćičke literature, a u rodnoj Italiji je gotovo marginalna književna pojava. 

Kompletan tekst pročitajte u oktobarskom broju koji je u prodaji od 22. septembra. 


Bonus video
KOMENTARI
Još iz kategorije magazin
Inicijalizacija u toku...