Gastro Story: Missoni cookbook

Kad su ti deda i baka Ottavio i Rosita Missoni, ne nasleđuješ samo prezime jedne od najslavnijih italijanskih modnih dinastija, već i njihove brojne porodične rituale i priče, kao i bogat i raznovrstan kuvar – piše Ivan Lozić o svojevrsnom gurmanskom spomenaru.

Pokazati u kolikoj su meri Missonijevi složni i veseli oko šporeta i stola bio je cilj koji je sebi zadao Francesco Maccapani Missoni. Na ideju je došao nakon dedine smrti 2013. kada je porodične recepte najpre sakupio samo za svoje najbliže. No, nakon što je dve godine proveo radeći u jednom dizajnerskom studiju u Njujorku, osetio se obaveznim da podeli nasleđe topline i zajedništva sa širom javnošću. „Njujorčani se uopšte ne druže kod kuće, ne pozivaju jedni druge da bi za njih kuvali. Mi Italijani smo tako uspešni u ugošćavanju da se kod nas svako oseća kao u sopstvenom domu“, kaže 33-godišnji Francesco. „Kuhinja Missonijevih zasnovana je na porodičnim, lokalnim i sezonskim vrednostima. I nije mi se malo puta dogodilo da me neko zapita kada ćemo ga usvojiti!“

U saradnji sa prestižnom izdavačkom kućom Assouline Francesco je objavio knjigu koja je mnogo više od kuvara - tih 240 strana nisu samo kompilacija od 130 recepata razvrstanih na četiri godišnja doba, koje Missonijevi prenose iz generacije u generaciju, nego su tu i porodične fotografije, opaske o pojedinim jelima, uspomene, saveti, ideje, anegdote… Pravi modno gastronomski spomenar, vizualno raskošan i inspirativan na pravi način. Maštoviti kraljevi šarenog pletiva, Missonijevi su svoj smisao za boje i uzorke jednako razigrano i rafinirano preneli i na kuhanju i kulturu stola. „Već je šareni postavljeni sto dobar početak“, smatraju „jer što više boja imaš, rezultat je bolji, kako u pletivu, tako i na stolu.“

Kompletan tekst pročitajte u julskoj broju koji je u prodaji od 22. juna.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...