Naslovna | magazin | Philippe Starck o eko dizajnu

Philippe Starck o eko dizajnu

foto: James Bort

Philippe Starck već dugo je oštri kritičar masovne potrošnje. Sada mašta o eko-utopijskoj budućnosti punoj održivosti, organskog maslinovog ulja, vetrenjača, montažnih kuća, nameštaja i objekata napravljenih od prirodnih materijala. On je zove eko-dizajn demokratija

Iz svoje kancelarije na trgu Trocadéro u Parizu, baš kao svetionik u Aleksandriji, Philippe Starck, verovatno najpopularniji industrijski dizajner na svetu, emanira svoje ideje 18 sati dnevno. Ovaj ludi kompulsivni stvaralac sa trunkom sujete, kako sebe opisuje, šampion je održivog razvoja: „Zemlja nam je dala špil od 52 karte, mi smo već podelili 49. Moramo da sačuvamo tri koje su ostale“, kaže. A ovo je njegov plan.   

Smatrate li da ste već proizveli previše stvari?

Da, to sam shvatio. Moja generacija je, nažalost, smatrala da svojim idejama treba da dâ materijalnu formu. Ja sam proizvod XIX veka - veka lokomotive. Sećam se kako je moj otac sanjao o avionima. A posle ih je pravio. Za mene, san je stvarati. To je tragedija mog postojanja jer sam uvek smatrao da su sirovine previše obične. Maštao sam o tome da budem slobodni duh, ali nije tako ispalo. I to me je definisalo kao osobu. Pokušao sam da dam buntovni, poetski, duhoviti i ekološki spin svemu što sam radio. Zbog svoje mentalne bolesti - a to je upravo ekstremna kreativnost, stvorio sam više nego što je trebalo. Ja sam kao lik iz crtanog filma koji se davi, pliva, pliva dok ne stigne do kopna, ali ni onda ne staje. Imam teoriju - kada se čovek rodi, on potpiše ugovor sa zajednicom, a moj je bio da pomognem drugima i napravim im ono šta nemaju. Što sam više stvarao, više sam shvatao da moram da stanem. Zato pokušavam da otkrijem nove avanture kao što su nestanak, dematerijalizacija i nevidljivost. Da li sam preterao? U svemu, jesam. Ne žalim jer je u tom trenutku to bio veliki izazov, ali sada ima i prečih stvari. Prilagodio sam se. Nije lako jer radim u mnogo različitih industrija i kad prestanete da proizvodite stvari, velika je verovatnoća da će veliki broj ljudi biti otpušten. 

Kompletan tekst pročitajte u junskom broju koji je u prodaji od 22. maja.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...