Naslovna | magazin | Intervju: Stella McCartney

Intervju: Stella McCartney

U samom buđenju nove kolekcije za jesen/zimu, među 120 pozvanih dizajnera, sreli smo se sa dragim prijateljem, bonne vivantom i cenjenom kreatorkom na glamuroznoj večeri koju je organizovala prva dama Francuske - Brigitte Macron. „Ovo je bila neočekivano zabavno okupljanje“ - poverila nam se Stella.

„Nisam navikla da se provodim među svojim kolegama… na početku je bila uštogljena atmosfera, ali izgleda da sam se snašla čim sam završila ispijajući šotove tekile sa predsednikom Macronom…“ Stella McCartney je u novoj fazi svog biznisa, Kering grupa joj je vratila 50 odsto udela kompanije koji su posedovali, i to sve zahvaljući njenoj društvenoj angažovanosti. „Kao što vidite, posadila sam seme ekološke svesti u ovu grupaciju“, objasnila nam je poznata dizajnerka. „Tržišno su postigli veliki uspeh, ali su takođe postali open-minded za neprofitabilne aspekte.“  Samouvereni ekologista rešena je da uzdrma najvišu fashion planinu zbog svojih uverenja, a ovo je samo početak rušenja neosvojivih snežnih vrhova.

ELLE: Na vašoj reviji u Parizu prvi put ste predstavili kolekciju koja prikazuje miks ženskih i muških modela. Koju atmosferu ova sinergija reprezentuje?

Ovo je bila pobeda za moj tim, način na koji smo uspeli da napravimo sinergiju između polova na neformalan način. Lansirali smo kolekciju za muškarce i to za dve sezone, a uklopile su se međusobno savršeno. Bilo je pravo vreme za to i osećaj je zaista bio prirodan. Dok smo radili fitinge oba pola želela su sve da nose. „Ja hoću ovu košlju, ovu jaknu…“ Mi sa našim brendom ne forsiramo diferenciranje, pogotovo što sam svoj brend i započela sa boyfriend jaknom. Tako da je glavno pitanje šta sad muškarci žele da nose, na primer ja umem često da kupim sebi muško odelo.

ELLE: Vaša majka bila je jedna od prvih koja je nosila masciline krojeve, šila odela kod poznatih krojača, ona poput Savile Row i Tommyja Nuttera… Kako je ovo uticalo na vašu viziju ženstvenog oblačenja?

Izuzetno! Obe moje majke zajedno sa ocem i njihovim oblačenjem inspirisali su moj stil - to je i osnova svega što ja dizajniram. Ogroman uticaj. Gledajući svoju mamu kako besprekorno nosi forme stvorene navodno samo za njega, a onda i oca na sceni sa nezaboravnim outfitima koji su pogotovo sedamdesetih bili ženstveni, navelo me je da uvidim kako njihova liberalna ekspresija objedinjuje obe strane bez predrasuda, bez biranja na kojoj su tačno strani kad je reč o polu. 

Kompletan intervju pročitajte u junskom broju koji je u prodaji od 22. maja.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...