Naslovna | magazin | Elle insajder o sumraku modnih bogova

Elle insajder o sumraku modnih bogova

foto: Promo

Koja pravila igre važe danas, kad se dojučerašnji geniji dizajna, estetski imperatori i kreatori trendova drže za glavu skrolujući Instagram i gledajući kako im ničim izazvane ikone stila preotimaju primat zajedno sa milionima sledbenika i dolara, istražio je Grgo Zečić.

Nekad su na modnoj sceni vladali isključivo dizajneri. Bilo je to doba Olimpa kada se, na primer, Tom Ford etablirao kao božanstvo trenda koje je hodalo svetom rame uz rame uz svoje kolege kao sto su Helmut Lang, Martin Margiela, Marc Jacobs…

Svi ti kreativci vedrili su i oblačili modnim nebom svake sezone dok su publika i kritičari u ekstazi posećivali revije napunjeni entuzijazmom i onom poletnom, mladalačkom energijom. Početak Jacobsovih revija čekao se po dva sata dok se prvi red ne bi napunio poput crvenog tepiha Hollywooda. Danas ekstaze nema. Bas kao što nema ni Helmuta Langa ili Martina Margiele. Veliki Marc Jacobs izgubio je svoju magičnu moć diktiranja trendova, a Tom Ford bacio se u filmsku industriju kao uspešni reditelj.

Azzedine Alaïa nas je ove godine zauvek napustio, Phoebe Philo otrčala je iz Célinea, Donna Karan poručila je svoje zbogom vlastitoj modnoj kući baš kao i genijalna predvodnica belgijske avangarde Ann Demeulemeester, ugasio se i revolucionarni njujorški brand Hood by Air, Jean Paul Gaultier zatvorio je svoju mušku i žensku modu te se bavi isključivo haute coutureom. Gde su danas briljatni Lanvinov čarobnjak Alber Elbaz i Calvin Klein genijalac Francisco Costa kog je smenio dolazak Rafa Simonsa? Zasto je Marni napustila osnivačica Consuelo Castiglioni? I lista se nastavlja. 

Kompletan članak pročitajte u februarskom broju koji je u prodaji od 21. februara.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...