Snovi su jedna od fascinirajućih i intrigantnih misterija i od postanka civilizacije pridaje im se veliki značaj. Njihovom tumačenju ne odolevaju ni 21. vek i moderna tehnologija. Danas postoje nebrojeni sajtovi koji tumače snove, pa i kompjuterizovani sanovnici koji ih dovode u vezu sa astrologijom, spajaju nespojivo i tragaju za univerzalnim simbolima. Pojavile su se čak i aplikacije koje omogućavaju online analizu vaših snova, kao što su npr. Dreamboard, Dream:On itd.

Iako u našim snovima nekada prođu dani i godine, sanjamo, zapravo između 5 minuta i pola sata i to, uglavnom, u toku REM (Rapid Eye Movements) faze, u kojoj se oči pokreću u raznim pravcima. Svake noći sanjamo od četiri do šest puta, dakle između 1.460 i 2.190 snova godišnje. Sada se verovatno pitate: „Čekaj malo, pa ako sanjam svake noći četiri sna, svakako ne mogu da se setim svih?“ To je tačno, 95-99% svih snova zaboravimo tokom prvih 10 minuta od buđenja i to zbog toga što većina od njih za nas nema gotovo nikakav značaj.

Tokom REM faze telo nam je potpuno paralisano, što je posledica lučenja neurotransmitera. Tada nas je teško probuditi, ali snove češće pamtimo ako se baš u sred njih probudimo. Genijalni Salvador Dali je, na primer, pre spavanja seo na stolicu sa kašikom u ruci. Kada bi kašika pala, to bi ga probudilo i mogao bi nesmetano da svoje snove iz nesvesnog pretoči u nadrealne prizore kakav je, na primer, slika Istrajnost sećanja.  Osim u REM, sanjamo i u tzv. non-REM fazi, ali to su često racionalno promišljeni i snovi samorefleksije, manje bizarni, manje emotivni i manje agresivni.

Zašto sanjamo?

Kojoj svrsi služe snovi? Zbunjuje činjenica da od 1952. godine, kada je otkrivena REM faza sna, do danas naučnici nisu odgovorili na pitanje svrhe spavanja, a pogotovu ne na to zašto sanjamo. Pretpostavlja se da snovi služe da u psihu integrišu sva dnevna uznemirenja i to na način koji maksimalno umanjuje emocionalnu uzbuđenost i priprema nas na  buduće traume i stresne događaje. Na ovome se zasniva i EMDR metoda za lečenje posledica trauma, kada se na javi indukuju brzi pokreti očiju, koji pomažu da se gomila disfunkcionalnih informacija integriše u psihu i time prestane da je uznemirava.

Sigmund Freud je pretpostavio da, za svest neprihvatljivi, seksualni i agresivni nagoni, ipak, pronalaze put do racija kroz snove. Slobodne asocijacije u psihoanalitičkoj praksi i otkrivanje suštine sna su „carski put u nesvesno“, u kome se, uz pomoć terapeuta, manifestni sadržaj sna dekodira i otkriva njegovo latentno značenje. Ovo otkriće je često bolno i potrebno je dosta hrabrosti da bi se zaronilo u dubine svoga „nesvesnog“. Evo primera: pacijent, nekoliko dana posle svađe sa suprugom, sanja kako se ona obesila, i na pitanje terapeuta „zašto ste ubili svoju ženu?“, odgovara „nisam je ja ubio, sama se ubila“. Na to mu terapeut odgovara: „To je Vaš san i Vi ste njegov scenarista.“ Da, mi smo odgovorni scenaristi, reditelji i glavni glumci u svojim snovima, čak i kad smo samo puki posmatrači. „Snovi se ne dešavaju nama, mi se dešavamo njima“, tvrdi Ian Valis, psiholog i autor knjige The Top 100 Dreams.  

Bavljenje snovima za Carla Junga je duhovno "biti ili ne biti" i od životne je važnosti u procesu individuacije. U svakom od nas nalazi se neko drugi i nepoznat i, putem snova, on nam priča kako nas drugačije vidi nego što mi vidimo sebe. Da bismo naučili da analiziramo snove, potrebno je da govorimo tri jezika: onaj koji nam otkriva enigme i poruke našeg individualnog, kolektivnog i familijarnog "nesvesnog". "Svaki san je informacioni i kontrolni organ i stoga je najdelotvornije pomoćno sredstvo pri izgrađivanju ličnosti", kaže Carl Jung.

PageBreak

Dekodiranje snova
Šta znači kada sanjam...?

Značenja sna su subjektivna. Čak i analiza istog sna u različitim psihoanalitičkim sesijama, zavisno od mnogo faktora, može biti različita. Postoje li univerzalni simboli, neki snovi koji se ponavljaju i mogu imati značenje slično za sve? Šta je sa snovima predskazanja?

Svi naučnici koji studiraju snove i pišu o njihovim interpretacijama, biraju zaključke koji odgovaraju njihovoj logici i ponekad i dolazi do konsenzusa oko simbolike i metafora sna. Na ovaj način se često čini „medveđa“ usluga i čitaocima i nauci, jer i oni dobro znaju da nema jasne naučne potpore ovim analizama. Ipak, tim zaključcima niko ne može osporiti zanimljivost i primamljivost poređenja sa našom unutrašnjom logikom. Tako nam se „na tanjiru“ serviraju rešenja i lako prepoznajemo sebe ako je simbol lep, ali se začudimo kada vidimo ili otkrijemo nešto što ne želimo da znamo. Pa, ipak, hrlimo ponovo, jer radoznalost je velika, naročito ako su to snovi predskazanja. Mnogo puta sam čuo da neki ljudi sanjaju svoju smrt, kao Abraham Lincoln na primer, pa se onda to i dogodi. Svoje sagovornike uvek podsetim na to koliko često sanjamo nešto što se nije ostvarilo.

Ipak...

Složićete se, ipak, da su neka tumačenja toliko logična da moramo poverovati u njihovo značenje. Snovi da bežite od nekoga ko vas juri svakako predstavljaju izbegavanje nekog aktuelnog problema. Ako sanjate da vam ispada zub, poljuljano vam je samopouzdanje. Ako ste goli u snu na javnom mestu i to niko ne primećuje, verovatno ste ranjivi i vaš strah niko ne primećuje (ako je to u školi, u pitanju je strah od neznanja, ako je neko drugo javno mesto – u pitanju je socijalna anksioznost). Svi smo iskusili snove letenja, i ovde je reč o pobedi, sigurnošću u sebe i zadovoljstvu posle neke važne odluke. Ako, pak, sanjate da kasnite,  u pitanju je nedostižnog nekog cilja, ili rok koji stresno deluje na vas.

Seksomnija

Seksualni snovi čine 8% ukupnog sadržaja naših snova, pokazala je studija provedena na Univerzitetu u Montrealu. Imati erotske snove ne znači nužno da želite baš tu osobu, već kvalitete koje ona poseduje. Calvin Kai-Ching Yu and Wai Fu  sa Univerziteta u Hongkongu su u jednoj od retkih studija seksualnih snova došli do zaključka da 95% muškaraca 9 puta godišnje sanja seks sa uglavnom nepoznatim ženama. Više od trećine tih žena su bile nastavnice u školama, 10% sopstvene majke, a 12% ispitanika je imalo homoseksualne snove. Možemo li da izvedemo neke zaključke iz ove banalne statistike? Izgleda da ne. Seksualni snovi su, čini se retki i nedovoljni za zaključke. Iako je anketa bila anonimna, teško možemo zaključivati samo na osnovu snova bez povezivanja sa životom ovih osoba.

Opet i opet...

Svi snovi nam nešto govore o nama samima, pogotovo ako se ponavaljaju. Čak i strah ima funkciju poruke. I kada nisu vezani za neke traumatične događaje, košmari koji se ponavljaju imaju smisao. Obično se ovakvi snovi ponavljaju u periodu krize, kada je okidač neki ponavljani životni događaj. Mogu se javljati svakodnevno, nedeljno ili mesečno, a poznati su i snovi koji se javljaju na godišnjicu nekog događaja. Male su varijacije ovakvih snova i oni obično ukazuju na neku slabost, strah ili nemogućnost borbe sa nedaćama.

Prevazilaženje snova koji se ponavljaju

Da biste ih razumeli, nekada je potrebno da budete spremni za „hladan tuš“. Važna je motivacija, a pošto je reč o neprijatnim snovima, postoji dobra polazna osnova da se prekine obrazac.

Napravite iskorak iz subjektivnog posmatranja, tako se prevazilaze otpori i mehanizmi odbrane. Ovo se najbolje radi promenom ugla gledanja na san. Valja zauzeti objektivniji ugao i prevazići emocionalne elemente i potrebu za objašnjavanjem i pravdanjem.

Zapišite san, odmah posle buđenja, po mogućstvu što detaljnije. Pokušajte da uočite obrazac (na primer, šta mu prethodi) i pronađite vezu sa realnošću. Prepoznajte kako se osećate prilikom buđenja, pratite liniju emocije u snu i povežtie to sa nekim događajem u životu. Odogovorite sebi na pitanje: „Šta bih sada uradila drugačije?“ Dajte sebi savet.

Ako se san, uprkos analizi, ponavlja budite strpljivi, probajte ponovo i kada prodrete u srce oluje, san će se lagano ugasiti.

Šta ćete, na kraju, uraditi sa svojim snovima – zavisi od vas. 

Tekst: Zoran Ilić, psihoterapeut