Prethodna godina, a sudeći po razvoju događaja i ova koja traje, ostavljaju i ostaviće veliki trag na nas. Iako se ponekad učini i mislimo da sjajno hendlamo situaciju i držimo stvari pod kontrolom, promenjen način života u fizičkom, ali i psihičkom smislu bitno utiče na ono ko smo. Na to ukazuju i brojna istraživanja sprovedena i na našim prostorima: većina mladih smatra da se njihovo zdravlje znatno pogoršalo od početka pandemije. Kako izveštava KOMS, ono što ih najviše tišti je “neizvesnost, združena sa anksioznošću i brigom o porodici i prijateljima”. I nisu samo mladi ti koji se osećaju loše, tokom ovog dugačkog perioda svako od nas je izgubio strpljenje, pomislio da ne može više, osetio teskobu i frustraciju, ili izgubio nekog bližnjeg.

Međutim, osim mentalnog stanja, život tokom pandemije ostavlja posledice i na naše telo.

Prema anketama na svetskom nivou, mnoge žene su primetila da u poslednjih godinu dana ne mogu da imaju kontrolu nad svojim ciklusima. Kako su objasnile, locirale su promene u fazi pre dolaska menstruacije, kao i u samoj periodičnosti i pratećim simptomima. Naime, većina njih je prijavila neredovne i mnogo više bolne cikluse.

Kako piše Guardian, doktorka i autorka podkasta o ženskom reproduktivnim zdravlju Anita Singh je postavila neformalni upitnik na Instagramu i pitala žene da li su u poslednje vreme iskusile neke promene u samim menstruacijama i pratećim simptomima. Rezultat je bio da je 65% od 5 677 ispitanica odgovorilo sa “da”. Studija, koja još nije zvanično prošla recenzije, a koju su sproveli sportski naučnici bioanalitičke kompanije Orreco, pokazala je da je 53% ispitanica navelo kako su im ciklusi za vreme pandemije znatno duži, a simptomi drugačiji nego inače.

Doktori tvrde da se ovo može objasniti vezom hormona i menstruacije. Konstantna izloženost stresu menja mnoge stvari u našem organizmu, pa se i lučenje hormona, koje uključuje i serotonin znatno menja. Doktori navode da naše emotivno stanje može da utiče na iskustvo i intezitet bola tokom menstruacije. Istraživanja su takođe dovela u vezu bolne menstruacije i rad na nesigurnim pozicijama i sa manjom emotivne podrške, što sve govori u prilog tome da stres može produbiti našu percepciju bola.

Naše telo nije odvojeno od naše glave, te i ono trpi i prolazi kroz stres koji doživljavamo. S toga, ako ste primetile bolnije i neredovnije menstruacije u poslednje vreme, možda je to alarm tela da usporimo, udahnemo duboko, zakažemo terapiju, ili jednostavno malo ugodimo sebi. Bitno je da se osluškujemo.  

Uticaj pandemije na menstruaciju: Zašto su nam ciklusi neredovni i bolniji?
Foto: Shutterstock

Tekst: Iva Parađanin