Rad od kuće doneo je mnogo više radnih sati, sedenja uz laptop, i ponavljanja suvoparnih radnji poput radim-jedem-spavam. Negde između trećeg repriziranja omiljene serije, petog odlaganja treninga i sedmog po redu online razgovora sa najboljom drugaricom, shvatili smo da nam je potrebna nova, kreativna, opuštajuća aktivnost. Pa – zašto to ne bi bila art terapija?

Ova neobična terapija zasniva se na ideji da kreativnim vežbama možete dopreti do svojih osećanja i lakše ih osvestiti. Inspirisana psihoanalizom i značanjem unutrašnjeg sveta svakog pojedinca, jedna od pionirki umetničke terapije bila je Australijanka Edith Kramer, sledbenica Sigmunda Freuda. Ona je bila pobornica zanimljivog stava prema kome ljudi transformišu društveno neprihvatljivo ponašanje u prihvatljivo – kao odbrambeni mehanizam. Takođe, verovala je da umetnost govori istinu, te radila kao art terapeut u dečjoj školi još davne 1950. godine.

Danas je ona dostupna svima – i deci i odraslima, a na nju se gleda kao na inovativan spoj psihoterapije i duhovne terapije. Tako su bojanke postale jedan od glavnih izvora meditacije, a umetnički čin način da dopremo do potisnutih emocija, trauma i svih posledica stresa.

Art terapija uključuje crtanje, bojenje, kolažiranje, šivenje, izradu umetničkih predmeta, i još čitav dijapazon maštovitih radnji. Takođe, za nju vam nije potrebno neophodno iskustvo, niti veština, jer je cilj isključivo terapija, odnosno promena duha, uma i tela.

5 kreativnih načina da se oslobodite anksioznosti

Naročito je delotvorna onima koji pate od hroničnih bolesti, ili imaju mentalne probleme poput anksioznosti, psihoze, depresije. Zbog toga što ne iziskuje komunikaciju, naročito je vole oni koji ne žele otvoreno da govore o svojim osećanjima i problemima. Mala umetnička dela sama po sebi govore nečiju životnu priču, a sam kreativni proces učesnicima stvara osećaj svrhe i vrednosti nakon svakog uspešno završenog rada.

Prevrnuli smo staru dečju fioku i pronašli najrazličitije vrste tempera, vodenih bojica i flomastera. Zaključavamo vrata, gasimo internet, a igra, razonoda i samospoznaja mogu da počnu!