VAŽNO JE: Razlikujte MASKU i PREKRIVAČ ZA LICE koji vas ne štiti

Foto: Profimedia

U trenutku kada je vrlo teško doći do klasičnih hiruških maski za prekirvanje lica, koje su do pre par meseci bile dostupne u svakoj apoteci, većina ljdui opredeljuje sa praktično za bilo kakvu masku na licu - povez, maramu, ručno napravljenu masku, ali postoji opravdana razlika između ovih maski. Vrlo je jednostavno, prekrivač za lice ne štiti vas dovoljno.

Opštim nestankom raznoraznih sredstava neophodnih nam za zaštitu od aktuelnog virusa covid19, pokrenute su brojne inicijative humanosti da jedni drugima pomognemo.

Tako su veliku solidarnost pružile mnogobrojne krojačice, modelari i dizajneri, želeći svojim zanastkim veštinama da pomognu koliko god mogu.

Danima uanzad maske se šiju u kućnoj radinosti i prave za prijatelje, porodicu, ali i medicinske radnike, decu u domovima.

Međutim, prilikom nedavnog gostovanja u jednoj od emisija jutarnjeg televizijskog programa, dizajnerka Ana Tošić Trajković objasnila je koja je zaparvo namena ovih maski - koje možete i vi sami da napravite ukoliko ste vešti sa iglom i koncem ili ukoliko posedujete šivaću mašinu.

Postoji značajana razlika.

Naime, dizajnerka je obrazložila da maske koje se prave u kućnoj radinosti, uglavnom se prave samo od pamuka, one mogu da se koriste višestruko i to je njihova prednost, ali je poželjno da se otkuvavaju ili peglaju parom na visokoj temperaturi nakon svakog nošenja.

Nisu sertifikovane, ne poseduju deo načinjen od celuloze i time ne štite od virusa, ali štite od svih ostalih virusa i generalno vam štite imunititet na taj način.

Dizajnerka napominjene i da su one važan simbol solidarnosti pri preventivi od korona virusa i sitiče da ih je važno razlikovati i imenom, da to nisu maske, već prekrivači za lice.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...