U pokušaju da se zaštitimo od akutelnog korana virusa, ali i druge oko sebe, većina nas pokušala je da doće do zaštitne, higjenske maske za lice.

Međutim, zbog velike potražnje, ne samo u Srbiji, već i u čitavom svetu - doći do maski za lice postala je praktično nemoguća misija.

Pogotovo, ukoliko kao mnogi niste reagovali na samom startu, kada je tek počelo da se piše o širenju covid19 virusa Evropom.

Ipak, ne bi li priskočili prvenstveno lekarima, ali i svim ostalim ljudima u pomoć, brojni kreativci, ljudi iz krojačke struke, kao i oni dobre volje - konsultovali su se sa medicinskim osobljem, saznali koji je najbolji način da se napravi zaštitna maska po odgovarajućim stabdardima i bacili su se na posao.

Ono što će vam biti potrebno jeste tkanina od čistog pamuka. Najbrže način da dođete do ovog materijala jeste tako što ćete iskoristiti staru posteljinu recimo.

Dupli sloj pamuka pomoći će kao privremena zaštita. Masku se trudite da ne dodirujete prstima sa predje strane. Nakon svakog korišćenja neophodno ju je otkuvati, osušiti i potom ispeglati peglom na paru.

Međutim, ukoliko ste voljni da napravite ozbiljniju zaštitnu masku za to će vam trebati takođe stopostotni pamuk, dupli sloj, a između njega sloj celuloze.

Dezinfekcija se takođe vrši otkuvavanjem i parnim peglanjem.

Jedna od kreativnih dama, Beograđanka Ana Janković u svojoj je objavi na Facebook-u podelila sa svima nama kako da najlakše napravite zaštitnu masku.

Upustvo pogledajte na linku