Med je već decenijama u upotrebi i kao deo ishrane, ali se upotrebljava i u medicinske svrhe.

Med je poznat kao namirnica koja pogoduje organizmu i ublažava simptome mnogih bolesti, a vrlo često koristi se i u kozmetičke svrhe, piše Stil.rs

Ukoliko jedete jednu kašičicu meda dnevno, ove promene ćete sigurno primetiti:

Bolje stanje kože

Med čisti, štiti i leči rane, a širom sveta se koristi za negu kože. U sebi sadrži veliu količinu proteina i glukonsku kiselinu koje leče sitne rane, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Osim toga, bogat je melatoninom koje telo otpušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Kompletna detoksikacija tela

Telo je svaki dan pod uticajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. Med je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe ublažavanju neravnoteže radikala, toksina, i antioksidanta u telu koji vodi oštećenju tkiva.

Gubitak suvišnih kilograma

Iako je med namirnica sa velikim brojem kalorija, on može dosta da pomogne u gubitku kilograma. Iako zvuči neverovatno, studije su pokazale da konzumacija meda umesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom.

Kvalitetniji san

Jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja uspavljuje je konzumacija meda pre odlaska u krevet. Toplo mleko ili čaj od kamilice zaslađen sa kašičicom meda uzrokuje otpuštanje insulina koji u mozak šalje triptofan, a sve to reguliše ritam spavanja.

Smanjenu anksioznost i nivo stresa

Baš zato što tako deluje na san, med će smanjiti i nivo stresa sa kojim se svakodnevno susrećemo.

Manji nivo holesterola

Visok nivo holesterola može da bude fatalan, jer uzrokuje srčane i moždane udare. Redovna konzumacija meda ograničava rast glukoze u krvi, pa smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Bolja memorija i zdravlje mozga

Holesterol u telu može da utiče i na bolesti moždanog sistema i dovesti čak i do Alchajmerove bolesti. Međutim, redovna konzumacija meda smanjuje nivo holesterola, pa se samim tim održava i zdravlje mozga.

Zdravije srce

Antioksidanti u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utiču na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

Bolji rad digestivnog trakta 

Antibakterijska svojstva koja sadrži med štite naše telo čak i od pojave bakterije Ešerihije Koli i salmonele. Ako medom zamijenite šećer, sprečavate pojavu nekih toksina i obnavljate crevnu mikrofloru. Osim toga, med se bori i protiv čireva na želucu.

Izvor: Stil.rs