Međutim, vrlo je zanimljivo što neke namirnice koje važe za zdrave sadrže mnogo više soli od čipsa, u nastavku otkrivamo o kojim namirnicama je reč.

Usprkos tome što kuhinjska so sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u tijelu, dobro je poznato da prekomerno unošenje soli u organizam nije zdravo. Naime, previše soli u svakodnevnoj ishrani može uzrokovati srčane, plućne i bubrežne bolesti, a povećava i rizik od moždanog udara. Osim toga, mnogo soli uzrokuje i zadržavanje vode koje se manifestuje kao nadutost, povećanje težine ili natečenost.  

(Najbolje namirnice za zdravlje svake žene) 

Ipak, to nas najčešće ne sprečava da i dalje konzumiramo velike količine soli putem slanih namirnica poput čipsa do naizgled "zdravih" namirnica koje so sadrže u velikim količinama - a, na prvi pogled ne deluju toliko slano. Verovala ili ne, u nekim namirnicama koje nemaju slan ukus krije se više soli nego u čipsu. 

(Anticelulit jelovnik: Namirnice od kojih masne naslage nestaju za manje od mesec dana)

1. Konzervisan sos od paradjza

Sos od paradajza sadrži likopen poput karotenoida zbog čega je odličan saveznik za smanjenje rizika od srčanih bolesti te oboljevanja od nekih vrsta raka. Međutim, samo pola šolje ovog ukusnog sosa sadrži 642 miligrama soli (kesica čipsa od 30 grama sadrži 170 miligrama!). 

2. Kukuruzne i zobene pahuljice

Kukuruzne i zobene pahuljice mnogima su omiljen doručak koji mahom ne povezujemo sa solju. Ali trebalo da imate na umu da određene žitarice imaju više natrijuma u sebi nego čips. Na primer, jedna šolja kukuruznih pahuljica ima 270 miligrama natrijuma, što čini 12 posto preporučene dnevne doze. 

3. Integralni hleb

Zavisno o tome o kojoj je vrsti reč (pa čak i integralnoj), jedno parče hleba sadrži između 100 i 200 miligrama soli. Drugim rečima, konzumacijom svega dva parčeta hleba dnevno u organizam ćete uneti više soli nego s jednom kesicom čipsa. 

4. Nemasni sir

Da, i nemasni je sir na ovom spisku. Samo pola šolje ovog sira sadrži čak 270 miligrama soli. Otprilike ova mera je količina koju unesemo tokom jednog obroka. Drugim rečima, nemoguće je ne preterati sa unosom prevelike količine soli u organizam ako konzumiraš nemasni sir. 

5. Supa iz kesice

Istraživanja su pokazala da ljudi koji započnu obrok sa supicom od povrća unesu i do 20 posto manje kalorija od onih koji to ne čine. Prema tome, domaća supa od povrća može pomoći u smanjenju težine. Ipak, to nije slučaj sa supama iz kesice. Samo jedan tanjir ove supe sadrži od 900 do 1600 miligrama soli, što je prilično mnogo. Dakle, radije birajte domaću varijantu. 

Izvor: miss7.24sata.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/