Većina od nas čula je za bezglutensku ishranu, ali koliko zapravo znamo o glutenu?

Gluten je lepljiva supstanca koja se nalazi u gotovo svim žitaricama, a smatra se da je upravo on uzročnik mnogih zdravstvenih problema, posebno onih vezanih za gojaznost i probleme sa metabolizmom.

Mršavljenje bez gladovanja i odricanja: Koje kalorične namirnice možemo da jedemo svaki dan

Mnogi nutricionisti reći će vam da ste rešili većinu svojih problema, ako iz ishrane potpuno izbacite gluten, ali postoje i neke popularne zablude o glutenu, u koje verujemo, a ne bi trebalo:

1. Bezglutenska ishrana poboljšava probavu

10 zlatnih pravila koja su zaslužna za dugovečnost Japanaca

Ne postoje pouzdani dokazi da će nam se probava poboljšati, ako iz ishrane izbacimo gluten. Uostalom, potpuno izbacivanje glutena iz ishrane, podrazumeva i znatno smanjen unos vlakana, što prilično može usporiti naš metabolizam i negativno uticati na probavu.

Ostatak teksta proćitajte OVDE

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>

https://www.instagram.com/elleserbia/