Od veštačkih zaslađivača koji se najčešće koriste kao zamena za šećer nema neke velike koristi, ali ni štete, tvrde naučnici.

Analizu mnogobrojnih istraživanja na tu temu naručila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi sastavila smernice za upotrebu veštačkih zaslađivača, poput stevije i aspartama.

(11 najukusnijih namirnica koje bi odmah trebalo da prestanemo da konzumiramo)

"Nažalost, nemamo dovoljno podataka za konačne zaključke o tomu koriste li ili štete organizmu veštački zaslađivači", rekao je naučnik Joerg Mirpol sa univerziteta u Frajburgu.

Iako je mnogo naučnih radova na tu temu, u njima nema mnogo konzistentnosti.

Ujedno, dodao je, većina tih istraživanja nije bila opsežna, zbog čega smatra da je potrebno "tu temu bolje istražiti".

(5 vitamina i minerala čiji unos svaka žena mora da poveća nakon tridesete)

Mirpol i kolege analizirali su učinak veštačkih zaslađivača na važna zdravstvena pitanja poput telesne težine i nivo šećera u krvi. Kao izvore su naveli 56 studija o toj temi. Zaključke su objavili u časopisu BMJ.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/