Stručnjaci odgovorili: Da li je neophodno pranje nove garderobe pre nego što je obučemo?

Foto: Shutterstock

Od januara 2017. godine ova agencija je započela istraživanje sa određenim pacijentima kako bi otkrili rezultat hemikalija u odeći i obući..

Odlazak u omiljeni butik i kupovina nove garderobe često nam može poboljšati raspoloženje i vratiti osmeh na lice. Da li i vi, nakon što se vratite iz kupovine, provodite još neko vreme isprobavajući sve ono što ste kupili?

To je veoma zabavno, priznajemo, ali valja razmisliti i o tome kakve posledice to može ostaviti na naše zdravlje.

Gotovo nikada ne razmišljamo o posledicama isprobavanja potpuno nove garderobe. Naime, neoprana nova garderoba može biti opasna zbog različitih alergija koje može prouzrokovati, te se nameće pitanje da li peremo novu odeću pre nego što je prvi put obučemo?

Iako je ovo pitanje često postavljano, prema najnovijim preporukama Nacionalne agencije za zdravstveno osiguranje Francuske, neophodno je prati novu odeću kako bi se izbegle alergije zbog pojedinih hemikalija koje se koriste pri izradi odeće, kao što je nonilfenol, koji šteti koži i žlezdama.

Opširnije o istraživanju pročitajte OVDE

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

 

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...