SO ILI ŠEĆER: Šta više škodi našem organizmu?

Foto: Profimedia

Zahvaljujući nauci, određena verovanja koja važe decenijama kao pravilo, menjaju se.

"Ključ je u umerenosti" dopire sa svih strana, sad kad savete o zdravoj ishrani dele svi redom, od lekara do influenserki sa Instagrama. Ali, slano i slatko… teško je odoleti, zar ne?

Iako i so i šećer igraju važne uloge u organizmu, i ne možemo biti zdravi ukoliko ih sasvim izbacimo iz ishrane (mozgu, recimo, treba šećer zbog energije, mišićima so jer bez soli ne mogu da se kontrahuju), obe ove namirnice mogu izazvati more ozbiljnih zdravstvenih problema ako se unose u velikim količinama.

Šećer

Problem nisu prirodni šećeri (oni iz voća recimo), ali oni rafinisani i dodati šećeri jesu. "Mleko i sok koji lično napravite ceđenjem voća sadrže prirodne šećere i kalorije, naravno, ali vam pružaju i važne nutrijente, vitamine, minerale, proteine (mleko) i polifenole (voćni sok)", kaže dr Kali Mekmordi za Women's Health.

Više pročitajte OVDE

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin