Zdrava ishrana temelji se na uravnoteženom unosu različitih grupa namirnica. 

Pri tom, treba imati na umu da neke vrste kaloričnih namirnica možemo da konzumiramo i preporučuje se na svakodnevnoj bazi. Naravno, izbegavati masnu i prženu hranu u širokom luku, a posegniti za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatima proteinima.

1. Sir 

Za proizvodnju jedne kriške sira potrebna je čaša mleka, pa ne čudi da je ovaj proizvod pun hranjivih stvari poput kalcijuma, fosfora, selena i vitamina B12. 

U jednoj kriški sira nalazi se i nešto manje od 7 grama proteina koji su neophodni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i svih drugih organa u telu. Njegova konzumacija se preporučuje osobama koje izbegavaju da jedu meso i ribu. 

2. Jaja 

Kokošje jaje je jedina namirnica na svetu koja prilikom kuvanja na gubi hranjiva svojstva, a ima ih mnogo. Uz većinu minerala i vitamina, jaje je i odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje štite srce i kardiovaskularni sistem. Nakon uživanja u ovim proteinskim bombicama, osećate se duže siti, pa se jaje smatra i saveznikom mršavljenja. 

3. Riba 

Mediteranska ishrana se smatra jednom od najzdravijih režima u svetu, a počiva na konzumaciji plave ribe poput jeftine, ali zdrave sardine. Studije su pokazale da ljudi koji nekoliko puta nedeljno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama su generalno zdraviji i srećniji, imaju niži krvni pristisak i manji rizik od dobijanja hroničnih bolesti. 

Na sledećoj strani pročitajte koje još zdrave visokokalorične namirnice možete da konzumirate kada ste na dijeti. 

PageBreak

4. Orašasti plodovi

 Bademi, orasi, lešnjici i drugo orašasto voće su odličan izvor vitamina E koji osigurava elastičnost i zdravlje kože. U njima se nalaze i značajne količine magnezijuma koje teško apsorbujemo iz hrane, a koji važan za borbu protiv svakodnevnog stresa, odnosno zdravlja živaca. Ovaj tip proteina se preporučuje osobama koje izbegavaju hranu životinjskog porekla poput vegana. 

5. Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje je dar prirode i odličan saveznik zdravlja - reč je o izvoru dobre masti (nezasićenim masnim kiselinama) koje obiluje i vitamina E i K, kao i moćnim antioksidantima. Redovna upotreba maslinovog ulja (a posebno ekstra devičanskih proizvoda) dokazano štiti od upala, snižava krvni pritisak i štiti od bolesti srca i krvnih sudova. 

6. Punomasni jogurt

Prilikom kupovine uvek izaberite na jogurt, a posebno onaj dobijen iz punomasnog mleka. Jogurt je zdrava namirnica, obiluje kalcijumom koji štiti zube i kosti, ali sadrži i probiotike koji podstiču rad creva. Čitajte deklaracije na proizvodima i izbegavajte jogurte sa skrivenim, veštačkim zaslađivačima.

7. Kokos 

Kokos je voće s najvećim porocentom zasićenih masnih kiselina čak 90 posto. Umnogi u pripremi hrane koriste njegovo ulje koje smanjuje opasnosti od razvijanja kardiovaskularnih bolesti. 

Glavni razlog za to krije se u činjenici što se kokosove masne kiseline drugačije razgrađuju. Štoviše, podstiču rad metabolizma i osiguravaju dužu sitost, pa se preporučuju osobama koje drže dijetu, ili pokušavaju da održe željenu kilažu.

Izvor: Zadovoljna

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/