Naše telo ogledalo je našeg zdravlja.

Koža, kao najveći organ, često nam šalje poruke o tome kakvi se zdravstveni problemi kriju u telu.

Koža lica tj. njena boja na tom području tela može otkriti mnogo toga o našem zdravlju.

U nastavku otkrijte na kakve eventualne zdravstvene probleme upućuje određena boja.

1. Crvena - obično je ova boja lica samo reakcija na stres, ljutnju, anksioznost ili neko drugo ekstremno emotivno stanje, kao i hranu i piće koje smo uneli u organizam. 

Međutim, hronično crvenilo znak je nekog skrivenog zdravstvenog problema. Ono na području obraza i nosa ukazuje na visoki krvni pritsak ili autoimune bolesti uzrokovane povećanim nivoom kortizola u krvi.

2. Narandžasta - upućuje na probleme s gušteračom i slezinom.

3. Žuta - žućkasto lice tiho je upozorenje da vaša jetra i žuč ne rade kako bi trebalo.

4. Zelena - veliki unos lekova, problemi s probavom i radom krvotoka. Takođe može biti znak hipokromne anemije, tj. nedostatka gvožđa u krvi. 

Ovo zdravstveno stanje nekada se nazivalo kloroza, jer je zbog njega koža dobijala specifičnu zelenkastu boju na osnovu koje se postavljala dijagnoza anemije.

5. Plava - mestimično modra koža može biti znak cijanoze, zdravstvenog stanja do koga dolazi zbog povećanja koncentracije hemoglobina u telu, tj. manjka kiseonika. 

Methemoglobinemija je nasledna ili stečena bolest koju uzrokuje methemoglobin, hemoglobin koji na sebe ne veže kiseonik i takođe uzrokuje plavkastu boju kože.

6. Bela i bleda - bledo lice i obrazi znak su oslabljenih žlezda i neaktivne jetre. Osim na anemiju, upućuju i na oslabljen imuni sistem. Bele mrlje na licu mogu biti znak problema s bubrezima.

Izvor: Zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/