Prema istočnjačkim tradicijama u našem telu ima preko dvadeset meridijana, odnosno energetskih kanala koji su povezani sa unutrašnjim organima. Treba obratiti pažnju i na to da su mnogi od meridijana u vezi sa organima za varenje koji su od velike važnosti za postizanje unutrašnje ravnoteže, pa tako i lepote.

Sistem je suštinski veoma jednostavan i logičan: kada nam organi za varenje nepravilno funkcionišu hrana koju pojedemo ostaje u telu na temperaturi od 37°C i nastavlja da se kvari.

Produkti te loše svarene hrane se zagrevaju i penju na gore kroz meridijane ka licu. Rezultat je, naravno, loš ten koji možemo rešiti zapravo samo holističkim pristupom celom telu. Kako starimo tako se naše unutrašnje stanje sve jasnije odražava na telu. Unutrašnji mir i ravnoteža nam omogućavaju da brzo i efikasno reagujemo kada je to potrebno. U istočnjačkim tradicijama postoji veza između lepote i unutrašnjeg mira i harmonije, koja se može objasniti vezama između emocija i naših organa. Na primer, ako različitim terapijama tretiramo jetru, istovremeno utičemo i na bes, ljutnju i frustraciju koje na taj način oslobađamo iz tela ali i iz duše.

Nigmi Talib je naturopatska doktorka s londonskom adresom, koja je pred kraj 2015. godine izdala knjigu “Reverse The Signs Of Ageing”.

Poznata je po svojoj metodi utvrđivanja da li naša koža ubrzano stari zato što jedemo previše šećera, mlečnih proizvoda i glutena ili pak prečesto uživamo u alkoholu i prema tome definisala „vinsko”, „glutensko”, „mlečno” i „lice šećera”. Po mišljenju dr Talib, namirnice koje najčešće izazivaju intoleranciju na koži izazivaju specifične reakcije.“

Naučnici tvrde da je glavni uzrok lošeg tena tinejdžera konzumacija rafinisanog brašna i žitnih pahuljica. Istraživanja na državnom Univerzitetu Kolorado pokazuje da rafinisani ugljeni hidrati podstiču niz reakcija koje rezultiraju povećanom produkcijom bakteija koje izazivaju akne“, kaže Mirjana Ljutić, nutricionista Dr Gifing centra.

„Identično mišljenje ima i Nil Man, veoma poznati australijski nutricionista. Kao egzaktnu potvrdu svojih tvrdnji ovi stručnjaci za ishranu nalaze u činjenicama da, dok su akne najuobičajenija pojava na licima tinejđera iz razvijenih zemalja, potpuno su nepoznate na ostrvu Kitava na Papui Nova Gvineja gde se rafinisana hrana gotovo i ne konzumira, a Inuiti sa Aljaske nisu znali za akne sve do dolaska zapadnog načina ishrane“.

Good morning čaj sadrži list crvenog afričkog grma (Rooibos), sa najvažnijim sastojkom kvercetinom koji pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa i karcinoma. Polifenoli iz čaja zaštitno deluju protiv starenja, visokih vrednosti holesterola i regulišu krvni pritisak. List matičnjaka i nane imaju umirujući efekat na sistem organa za varenje i nervni sistem. Ginko i limunska trava, takođe, sadrže zaštitne antioksidativne materije i preventivno deluju protiv mikroorganizama.

Detox čaj zbog jakih dijuretičkih svojstava deluje kao čistač organizma od nagomilavanja štetnih materija i viška vode, a služi i za izbacivanje mokraćne kiseline. Takođe, pomaže kod probavnih smetnji, infekcija urinarnog trakta, može da pomogne pri regulaciji mokraćne kiseline, a zbog savršenog izbora i odnosa komponenti lekovitog bilja, Detox čaj predstavlja nezamenjiv alkalizujući napitak za svako doba dana. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/