Mnogi su faktori koji mogu da doprinesu ili uzrokuju zatvor, ali kada simptomi tvrde stolice traju duže od šest nedelja, definitivno se radi o hroničnom zatvoru koji predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Da bi se izbegla konstipacija i tvrda stolica potrebno je ipak preventivno povesti računa o ishrani, kao i načinu života.

Tu najviše mislimo na kretanje, koje je možda i najbolji lek za zatvor, posebno ako ste mlađi.

Ali idemo redom:

Vlakna

Jedan od najčešćih uzroka konstipacije je ishrana puna prerađene hrane koja je siromašna vlaknima. Sendviči, salame, slatkiši, sir, sladoled, grickalice i testenina sigurno će zatvoriti vaš stomak. Da biste rešili problem, dodajte svojoj ishrani dosta svežeg voća i povrća. Hrana poput jabuka, brokolija, šargarepe, spanaća, graška, pasulja i ovsene kaše je bogata vlaknima koji stolicu čine mekanijom i voluminoznijom.

Tečnost

Ukoliko pijete dovoljno tečnosti bilo da je u pitanju voda, voćni sokovi, bistre supe, zeleni smuti, omekšaćete stolicu i olakšati njen prolazak kroz creva. Smatra se da je oko 2l tečnosti dnevno dovoljno. Preporučuje se da izbegavate pića koja sadrže kofein ili alkohol, jer ona isušuju organizam.

Magnezijum

Magnezijum je mineral koji opušta kompletno telo, od mišića do digestivnog trakta. Većina osoba koje probaju magnezijum primetiće mekše i učestalije stolice. Pošto mnoge osobe imaju manjak magnezijuma u ishrani, suplementacija magnezijevim tabletama će vam biti od dvostruke koristi.

Kretanje

Spomenuli smo ga gore, ali redovno vežbanje i kretanje čini telo aktivnim i podstiče rad creva. Dovoljno je da bar pola sata do 40 minuta prošetate da bi "popravili" rad creva. To se posebno odnosi na osobe koje provode više od 8 sati sedeći na poslu. Njima se i te kako preporučuje kratka šetnja u toku radnog vremena.  

Probiotici

Probiotici su dobre bakterije koje žive u našim crevima. Iako su poznatije po sprečavanju proliva, ove bakterije pomažu i kod zatvora. Zaslužne su za redovnu probavu i isterivanje štetnih bakterija koje proizvode toksine. Važno je napomenuti da nisu svi probiotici isti. Neki imaju milione, a neki milijarde dobrih bakterija. Probiotici se nalaze u jogurtu.

Sorbitol

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera kog mogu konzumirati i dijabetičari jer ne zahteva lučenje insulina. U crevima se prerađuje jako sporo i dospeva u debelo crevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica. Nalazi se prirodno u voću poput jabuka, krušaka, breskvi i šljiva. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/