Med

Nakon teškog napada kašlja, grlo nam je izuzetno nadraženo i osetljivo. Tada treba delovati s umirujućom namirnicom koja će zaustaviti dalje kašljanje i celom telu podariti odmor od tog neugodnog napora. Prirodni pčelinji med nameće se kao idealno rešenje. Preporučuje se da uzmete kašičicu ili dve ovog prirodnog nektara, a njime slobodno zasladite i tople napitke poput čaja i mleka.

Beli luk

Beli luk mnogi nazivaju prirodnim antibiotikom koji uništava bakterije i viruse, pa stoga ne čudi što će ova biljka iz porodice luka igrati važnu ulogu i u sprečavanju kašlja. Istisnite iz čenova belog luka malo njegovog soka i pomešajte s toplom vodom. Pustite da odstoji pet minuta, pa time ovlažite nadraženo grlo.

Ljute papričice

Paprike su bogate kapsaicinom – prirodnim alkaloidom koji podstiče lučenje analgetskih materija i tako ublažava bol u telu. Grlobolje se zato rešite uz pomoć tople supe ili variva kojima ste dodali komadiće ljutih papričica.

Đumbir / Ren

Ova korenasta azijska biljka odlična je saveznica u borbi protiv prehlada. Taj aromatični začin dodajte obrocima ili pripremite vrući napitak od đumbira, jer će vam isti pomoći da podstaknete „sazrevanje kašlja“, iskašljavanje sluzi, a posebno će biti delotvoran kod takozvanog neproduktivnog ili suvog kašlja. Ako ne možete da nabavite đumbir, sekret iz pluća će iz vašeg tela proterati i izrendani ren. 

Bademi

Verovali ili ne, bademi se smatraju prirodnim lekom protiv kašlja i drugih respiratornih problema. Sameljite šaku ovih plodova u fini prah, pa pomešajte sa sokom od narandže, i pijte nekoliko puta dnevno.

Lekovito bilje i semenke

Topli napitci najbolji su recept za smirivanje nadraženog grla. U borbi protiv kašlja, pak, pomoći će vam čajevi napravljeni od lekovitog bilja poput ehinacee, žalfije ili mente koja na prirodan način leči sinusne infekcije i grlobolje. Kašalj možete sprečiti i vrućim napitkom od lanenih semenki, koji ste začinili limunom i medom.

Napitak: mleko + žalfija 

Neophodno je u šerpicu nasuti 250 ml mleka, dodati 1 supenu kašiku žalfije, i kuvati na tihoj vatri, do ključanja. Čim mleko proključa, odmah ga sklonite sa šporeta. U ovu smesu dodajte 1 kafenu kašičicu maslaca, poklopite i ostavite da odstoji 15-ak minuta.

Nakon toga, smesu treba procediti i dodati u njega 1 kafenu kašičicu meda i jednu kafenu kašičicu kurkume ( za decu – pola kašičice), i promešati. Ovaj napitak treba popiti ceo, pola sata pre spavanja. Mirna noć bez napornog kašlja je zagarantovana. Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija. Recept mogu koristiti kako deca, tako i odrasli. Ali, uprkos činjenici da je ovaj recept veoma delotvoran kod problema sa kašljem, i sami lekari odavno sugerišu da žalfija poseduje odličan iskašljavajući efekat, treba se pridržavati određenih lekarskih preporuka. Na primer, ovaj napitak može zaustaviti laktaciju, zato se dojiljama ne preporučuje. Takođe, i osobe koje su sklone bolestima bubrega i hipotenziji treba da budu oprezne.

Savet plus

Izbegavajte gazirane napitke, industrijsku procesuiranu hranu sa visokim postotkom soli i masnoća, zatim kiselu hranu, jer takve namirnice dodatno nadražuju grlo i podstiču kašljanje. Takođe, uvek mozete da se oslonite na proverene preparate koji se prodaju u više varijanti - sirup, kapi za inhalaciju ili tablete. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/