"Riblje ulje i CLA (konjugovana linolna kiselina), stimulišu trošenje kalorija tako što povećavaju aktivnost razdvajanja proteinskih gena. Jednostavnije rečeno, razdvajanje proteina vodi do trošenja viška kalorija podizanjem telesne temperature," pojašnjava Marić Bulat i dodaje da riblje ulje i CLA možemo dobiti iz ribe, mesa divlje peradi, mesa životinja na ispaši i svih mlečnih proizvoda.

Nutricionistica savetuje da i međuobroke obogaćuješ ribljim uljem kad god je to moguće. Među super namirnicama koje će ti pomoći da izgubiš višak kilograma nalazi se i maslinovo ulje, jer produžava osećaj sitosti. 

"Postoje pretpostavke da maslinovo ulje i limun zajedno pomažu u borbi sa suvišnim kilogramima, ali se ova kombinacija češće preporučuje u slučajevima masne jetre. Međutim, ako želiš da smršaš, salatu začini maslinovim uljem, a za ostala jela koristi hladno prešano maslinovo ulje i sok od limuna," kaže Marić Bulat.

A kad te uhvati velika želja za hranom ili se u kasne noćne sate kreneš ka frižideru, bilo bi dobro da se odlučiš za egzotični avokado.

On je bogat mastima, ali će ti pomoći da potrošiš pohranjene masti upravo visokim udelom dobrih masti.

"Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon obroka koji sadrži avokado brzo se javlja dugotrajan osećaj sitosti, pa ćeš do kraja dana imati manju potrebu za hranom," tvrdi nutricionistica i preporučuje da u jelovnik uvrstite i chia semenke, ali i losos, koji je odličan izvor dobrih masnoća.

Ako ne možeš da odlučiš šta ti je draže - 15 grama chia semenki sadrži istu količinu omega-3 masnih kiselina kao i 250 grama lososa.

Pročitajte o namirnicama bogatim omega-3 na sledećoj strani... 

PageBreak

Čokolada - bitno je napomenuti da je reč o tamnoj čokoladi, koja baš kao i avokado može spriječiti napade gladi i produžiti osećaj sitosti.

Chia semenke - bogate su proteinima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, pa su idealan izbor kod mršavljenja, a pružiće vam i energiju.

Maslinovo ulje - pruža dugotrajan osećaj sitosti, a osim toga može usporiti razvoj dijabetesa tipa 2, osteoporoze, depresije i srčanog udara.

Avokado - moćno tropsko voće pomoći će da potrošite nakupljene masti, a osigurava i dugotrajan osećaj sitosti.

Lanene semenke - osim što su sjajan izvor omega-3 masnih kiselina, poboljšavaju rad probave i ublažavaju simptome menopauze.

Bademi - ne postoji bolji izbor za međuobrok od šake badema. Odličan su izvor proteina, daju nam potrebnu energiju i ubrzavaju metabolizam.

Jogurt - sjajan je izvor proteina, kalcijuma i vitamina B12. Svaki dan jedite porciju nemasnog jogurta i salo na stomaku brže će nestati.

Maslac od kikirikija - pokazao se kao vrlo učinkovit međuobrok jer stvara osećaj sitosti i podiže nivo energije.

Losos - jedna je od najzdravijih riba, a samo 100 g sadrži 200 kalorija, što je dovoljno da se stvori osećaj sitosti na duge staze.

Kokosovo ulje - pomoći će da osnažiš imunitet i organizam, a dosadne naslage na stomaku brzo će nestati ako ga uvrstiš na svoj jelovnik.

izvor: Espreso.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/