Ono što jedemo može ubrzati proces starenja, i zato je važno držati se zdravijih i hranljivijih namirnica koje povoljno utiču na dugovečnost i zdravlje, a u isto vreme ograničiti unos hrane koja je štetna. Lako je prepoznati hranu koja ubrzava starenje, jer je to najčešće upravo ona vrsta ishrane koja je nezdrava i ima veoma malo hranljivih sastojaka - procesuirana hrana s puno šećera i loših masnoća, objašnjava doktor Bryce Wylde, autor knjige The Antioxidant Prescription.

Kada u organizam unosimo hranu koja nam šteti, a nemamo dovoljno hranljivih sastojaka koji mogu umanjiti loše efekte, ubrzavamo starenje organizma i ne možemo se od toga odbraniti, kažu doktor Charles Galanis, hirurg iz Čikaga i Robert Dorfman, istraživač iz Northwestern Division of Plastic & Reconstructive Surgery. Kao sertifikovani health coach, s klijentima radim na očuvanju zdrave kože, organa i navika koje utiču na dugovečnost i izbegavanje znakova starenja i upala. Predlažem unošenje adekvatnih količina hranljivih sastojaka, vitamina i minerala, a izbegavanje hrane koja može biti izazivač starenja. Evo 11 namirnica koje mogu dovesti do starenja i upala i umanjiti zdravlje i opšte stanje organizma. 

Prerađena hrana

"Namirnice koje su najviše obrađivane su takođe i najštetnije po zdravlje", kaže Liz Weinandy iz Ohio State University Wexner Medical Centra. "Čips, viršle, slatkiši, brza hrana i ostale namirnice potpuno lišene vitamina, minerala i antioksidanata." Pored toga, pune su soli i štetnih masnoća koje ubrzavaju starenje.

Fast food

Iako postoji zdravija opcija u prodavnci brze hrane, izbor je uglavnom ograničen i mi se mahom odlučujemo za hamburgere i pomfrit. Ove namirnice "često imaju veliki sadržaj šećera, soli, obrađenog zrnevlja i/ili zasićenih i trans masnoća. Takođe ovi sastojci uneseni u velikim količinama čine da naša tela rade prekovremeno da bi ih rastvorila, a uz to nemaju nikakve hranljive vrednosti sem kalorija.

Alkohol

"Alkohol ubrzava starenje", tvrdi Weinandy, jer sastojci alkohola, uz znatnu konzumaciju, usporavaju metabolizam, izazivaju bore i opadanje kvaliteta kože i pogoršavaju zdravlje srca, što dovodi do smanjenja životnog veka. Mudro bi bilo ograničiti konzumaciju alkohola na nedeljnoj bazi i držati se jedne do dve čaše, da ne bi previše opteretili telo.

Peciva

"Šećer, prerađeni karbohidrati, trans masnoće i hrana puna sodijuma može ubrzati starenje", kaže Keri Glassman, dijetetičarka i osnivač  NutritiousLife.com i The Nutrition School. "Sve ove namirnice izazivaju upale u organizmu koje su povezane sa starenjem", dodaje ona. Peciva  su prepuna skrivenog šećera, masnoće i soli, tako da ih treba manje konzumirati.

Kafa

Iako miris sveže kafe ujutru deluje kao spas, ona može ubrzati proces starenja. Umereno pijenje kafe može biti zdravo, jedna ili dve šolje dnevno, a umesto kafe piti vodu, sveže sokove i čaj. U tim napitcima nema kofeina, koji izaziva starenje, a kafa ga je puna.

Pogledajte na drugoj strani i ostale namirnice koje ubrzavaju starenje...

PageBreak

Crveno meso

Mada je uživanje pojesti veliki odrezak s vremena na vreme, redovno konzumiranje velikih količina crvenog mesa može ozbiljno poremetiti kvalitet vaše kože i proces starenja tela, jer dovodi do upala. Umesto toga pređite na tanje, bele komade, poput pilećih i ćurećih prsa, a crveno meso čuvajte za specijalne prilike ili ga jedite u veoma malim količinama.

Testo

Testo i drugi proizvodi puni skroba i prerađenih karbohidrata, te šećera ubrzavaju starenje i stvaraju upale, tvrdi Andrea Giancoli, analistkinja za Beach Cities Health District. Zato pređite na hranu pravljenu od celovitog zrna, jedite testo umerenije i pri tome unosite i puno povrća.

Pirinčani biskviti

Doktorka Valori Treloar kaže da pirinčani biskviti ne samo da nisu blagotvorni, već su takozvani uništitelji dijete, a uz to sprečavaju nutrijente koji utiču na stvaranje bora da rade svoj posao. Umesto njih jedite hleb od celog zrna ili krekere uz nešto proteinsko, poput orašastih putera.

Slatkiši

Patricia Farris, doktor i dermatolog i autorka The Sugar Detox kaže da slatkiši mogu izazvati upale i starenje organizma, bore na koži, slabo srce, a uz to u njima nema ni hranljivih sastojaka. Oštećuju i kolagen, i čine da izgledamo starije. Umesto krofne ili štanglice čokolade pojedite nešto s proteinima, zdravim masnoćama i antioksidantima.

Gazirana pića

Unošenje šećera u organizam ubrzava starenje, kaže doktorka Ariel Ostad, a šećera ima u slatkišima, pecivima i mnogim namirnicama, ali je skriven i u običnim pićima, poput gaziranih pića i sokova. Birajte sokove sa niskim količinama šećera, ili pijte čaj ili vodu umesto konzerve gaziranog soka kada vam proradi apetit.

Supa iz konzerve

Doktorka Ranella Hirsch, nekadašnja predsednica American Society of Cosmetic Dermatology & Aesthetic Surgery, kaže da je konzervirana hrana puna sodijuma i da može dovesti do ubrzanog starenja i upala. Supa iz konzerve je odličan primer, tako da je izbegavajte i pravite sopstvenu supu zarad boljeg zdravlja. Neizbežno je - starimo. Ipak, izbegavanjem ovih namirnica i biranjem onih koje sadrže hranljive sastojke vitalne za organizam, vitamine i minerale, možemo usporiti proces starenja i smanjiti upale u organizmu. Budite svesni svojih prehrambenih navika, i budite spremni da unesete u njih neke pozitivne promene.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/