Bademovo mleko sadrži samo mlevene bademe i vodu. Zbog toga ga veoma lako možete napraviti i sami kod kuće. Ono je odlična zamena za kravlje mleko i idealan napitak za one koji su netolerantni na laktozu, kao i za one sa alergijama na soju i gluten.

Ne sadrži zasićene masne kiseline ni holesterol, ali zato sadrži omega 3 masne kiseline. Odličan je izvor proteina, vitamina i minerala. Osim toga, bademovo mleko ima veoma malo kalorija i idealno je ukoliko želite da izgubite suvišne kilograme. Ali kao i sa svim ostalim stvarima u životu, ni s bademovim mlekom nije dobro preterivati.

Naime, masti u orašastom mleku su iste kao i one u kravljem. Jedna porcija dnevno je sasvim dovoljna za organizam, ali ako u toku dana popijete nekoliko kafa s velikom količinom bademovog mleka niste uradili ništa dobro za svoju dijetu, kao ni za celokupni organizam.

Osim toga, kupovna orašasta mleka često su puna šećera i razređena vodom, zbog čega je mleko najbolje pripremiti kod kuće kako biste bili sigurni da iz njega dobijate ono najbolje.

Recept je jednostavan: šolju badema, koje ste prethodno potopili preko noći, ubacite u blender, dodate litar vode i mešate dok ih ne sameljete i dobijete mlečnu tečnost. Kada je procedite, možete joj po želji dodati cimet, med ili bilo koji drugi začin dok ostatke badema možete osušiti i iskoristiti umesto brašna u kolačima.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/