Najpoznatiji i najaromatičniji predstavnik porodice citrusa poznat je ljudima već milenijumima, a njegove moći najpre su spoznali Egipćani. Njihovo verovanje da redovno unošenje limuna, bilo kao sok, bilo kroz hranu, predstavlja efektivnu zaštitu od raznih otrova i zaraza nedavnim istraživanjima potvrdilo se kao tačno.

Očigledno su za ovo, kao i za mnoge druge stvari, kada jo o zdravlju i lepoti reč, stari Egipćani bili u pravu. Limun danas u Evropi i svetu spada među najviše upotrebljavano voće, no nije oduvek bilo tako. 

Ukucajte „voda sa limunom“ u vaš pretraživač i izaći će vam preko 91 milion rezultata za manje od jedne sekunde. Popularno? Veoma! Čaša mlake vode sa limunom umesto kafe za dobro jutro postala je pravi svetski boom. Praktikuju je mnogi pa tako i poznate ličnosti, poput Beyoncé, Gwyneth Paltrow i Madonnae koje tvrde da je takav početak dana zaslužan za njihov mladalački, zdrav izgled. Iako su mišljenja doktora i nutricionista o stepenu delotvornosti ovog napitka podeljena (budući da mnogi veruju da je reč o trendi životnom stilu u koji voda sa limunom staje između časova joge i ispijanja zelenog smoothieja), korisnost ovog jutarnjeg rituala ne dovodi se u pitanje.

(Mlaka voda s limunom: 10 razloga da ova kombinacija postane vaša jutarnja navika) 

Antioksidansi koji se nalaze u vitaminu C deluju dvostruko snažnije u vodi sa limunom, i bore se protiv štete koju našem telu nanose slobodni radikali, pročišćavajući naš organizam iznutra. Pored toga što pomaže varenju, limunska kiselina povećava i funkciju enzima stimulišući detoksikaciju jetre, a samim tim i čitavog organizma. Iako je po svojoj prirodi kiseo, limun spada u najalkalinije (bazne) namirnice kada dospe u telo, te pomaže i alkalizaciji sistema, reguliše pH vrednosti i uklanja sveukupnu kiselost organizma čime se smanjuje mogućnost tegoba i zapaljenja. Poznato je da je zahvaljujući visokom procentu vitamina C, limun (pogotovo u kombinaciji sa medom i đumbirom) najbolji saveznik u svakoj borbi protiv virusa i prehlada jer za kratko vreme ojačava imuni sistem i daje dodatnu energiju.

Pored toga što potpomaže lečenju, vitamin C je izuzetno blagotvoran i za kožu. Dovoljan unos ovog vitamina omogućava telu da proizvede više kolagena koji je neophodan ne bi li koža izgledala sveže i zategnuto, a ten čistije. Podmlađuje iznutra, ali i spolja, a čak je i nanošenje na samu kožu dozvoljeno. Ako malo limunovog soka nakapate na fine bore i nežno umasirate – magija podmlađivanja počinje. Kiselost limuna brzo oporavlja kožu vraćajući joj izgubljeni sjaj i umanjuje vidljivost bora.

(Detoks limunada: Savršen napitak od limuna, đumbira i karanfilčića)

Visoka koncentracija vitamina C i limunske kiseline zbog svog antiseptičkog svojstva takođe je veoma efektivna i kada je reč o borbi protiv akni i njihovom tretiranju. Kokosova voda u kombinaciji sa limunom čini savršen losion sa čišćenje lica i hidriranje, dok se parče limuna umočeno u granulasti šećer pretvara u savršen homemade eksfoliator pred kojim miteseri nestaju, a tamni delovi kože, poput laktova, ili nekih hiperpigmentisanih delova, izblede u trenu. Limunov sok i šećer takođe daju i sjajnu mešavinu za piling pre tuširanja koji otklanja odumrle ćelije površinskog sloja kože, masnoću i nečistoće. Sok od limuna pomaže isušenoj koži glave i smanjuje perut, a ukoliko se naprska na kosu i pročešlja, devojke svetle kose leti mogu dobiti prirodne DIY pramenove nakon samo jednog sunčanja. Lista svakako može da se nastavi u nedogled jer je upotreba limuna u službi lepote zaista raznovrsna.

Kvalitetni sastojci limuna takođe se mogu upotrebljavati i preko eteričnog/esencijalnog ulja. Potrebno je oko 3.000 limunova za litar ovog ulja, i za razliku od drugih, limunovo se dobija hladnim ceđenjem kore, zbog čega je njegov miris veoma blizak sveže ubranom zrelom plodu. Kap, dve limunovog ulja dodatih običnom šamponu rešavaju problem masne kose dajući joj sjajan, snažan i gladak izgled, a utrljano na nokte sprečava njihovo listanje čineći ih jačim.

(Beuaty saveznik: 6 fantastičnih namena limuna)

U istoj meri u kojoj koristi telu, pune ali sveže i razigrane mirisne note limunovog ulja utiču i na okruženje, pa je zato u širokoj upotrebi u aromaterapji. Miris limuna smiruje, stimuliše nervni sistem i popravlja raspoloženje, ali i podiže energiju. To je razlog što je limun jedna od omiljenih mirisnih nota u mnogim osvežavajućim i energičnim parfemima i proizvodima za telo. Ovaj poletan miris dobro se kombinuje sa cvetnim notama geranijuma, lavande, ruže i ilang-ilanga, ali je podjednako harmoničan i sa pomorandžom, žalfijom, nerolijem, pa ga u ovakvim kombinacijama najčešće i srećemo. Mirisna nota limuna jedna je od najlakših parfemskih nota pa se koristi kao laka, prozračna gornja nota u dnevnim letnjim parfemima.

Limun je nezaobilazan i u gastronomskom smislu. Slatki neodoljivi limoncello, sorbet od limuna, sladoled od limunove trave, pa fantastični sosevi, prelivi, kremovi, marinade... Kao i svaka druga lista kada je o limunu reč, i ova je podugačka. 

Ovaj plod zaista je zlatan, sa njim možete sve i, verovatno, bar jedan imate i sada u frižideru. Dakle, šta čekate? Limunizujte se!

Tekst: Teodora Jeremić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija