Ako uporno tražite prirodno sredstvo koje će brzo delovati na oporavak vašeg organizma - onda je ovo pravi izbor!

Manuka med je zbog svojih neverovatnih antibakterijskih i lekovitih svojstava, vekovima korišćen od strane domorodačkog stanovništva Maori na Novom Zelandu.

Danas je sve popularniji, te ga upotrebljavaju velike holivudske zvezde poput Gwyneth Paltrow i Scarlett Johannson.

(8 čudesnih blagodeti meda)

Ipak, pri samoj kupovini treba da se budete oprezni kako biste bili sigurni da kupujete pravu stvar. Pravi Manuka med potiče iz Novog Zelanda, i on sadrži UMF (Unique Manuka faktor) ocenjen sa ocenom 10 + ili više, koja se nalazi na samoj etiketi.

Kako biste se odlučili na kupovinu i konzumaciju ovog magičnog meda, predstavljamo vam njegova povoljna dejstva:

Isceljuje

Lekovita svojstva Manuka meda, čine ga pravim čudom od namirnice. On ima antivirusno, antimikrobno i antibakterijsko svojsto i može se koristiti za povećanje imunog sistema, u borbi sa raznim bolestima ali i za poboljšanje tonusa kože.

"Ovaj med takođe smiruje upalu grla, a poznato je da se upotrebljuje i za posekotine, rane i čireve", kaže Rick Hay, nutricionista za Xynergy.

Što se tiče lečenja grla, Manuka med može smanjiti tegobe ali i skratiti dužinu oporavka. Za lečenje grla, med se uzima zajedno sa čašom tople vode i sokom od limuna. Izbegavajte ključalu vodu. Kada se uzima na početku same bolesti, može se sprečiti njen napredak.

(Neverovatne dobrobiti kombinacije med + cimet)

Poboljšava varenje

Manuka med je odličan za poboljšanje zdravlja stomaka. On može da pomogne u smanjenju upale nastale poremećajem digestivnog sistema, a pored toga oslobađa nelagodnost i nadimanje u stomaku. Manuka med sadrži prirodan probiotik, što je posebno važno za zdravlje stomaka jer ga opskrblje dobrim bakterijama."Na taj način se može pospešiti probavni sistem, i to tako što ćete ga rebalansirati na prirodan način," kaže Liliana Trukawka nutricionista za Comvita.

Povećava energiju

Čist Manuka med je idealan za podizanje nivoa energije, posebno u trenucima kada se osećate iscrpljeno i umorno. Visoka koncentracija hranljivih materija koje se nalaze u ovom medu predstavlja "gorivo" za vašu snagu ukoliko želite da bez problema sprovedete svakodnevne aktivnosti. 

(3 maske za lice na bazi meda)

Poboljšava stanje kože

Pored zdravlja, Manuka med povoljno deluje i na lepotu.

"Čist, organski Manuka med je odličan izbor za lečenje akni i kožnih infekcija na prirodan način," izjavio je stručnjak za negu kože Malvina Fraser. Med deluje kao prirodni ovlaživač kože koji povećava njenu hidrataciju, apsorbujući vlagu direktno iz vazduha, i izvlaćeći je i oslobađajući je na samu kožu.

Tekst priredila: Kristina Milošev