Tokom zimskih meseci naš imunitet postaje prilično slab i podložan raznim infekcijama, najčešće grla i nosa. Da biste na vreme izbegli osuđenost na krevet potrebno je reagovati što pre i telo razbuditi zdravim saveznicima iz prirode, kao i neizostavnim vežbanjem.

Povećajte unos probiotika

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, uneseni u dovoljnoj količini i na vreme, efikasno deluju na organizam, poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog sistema. Jednostavnije rečeno, probiotici su dobre bakterije. Dobre bakterije u crevima igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta. Naime, istraživanja su pokazala da kontinuirano uzimanje probiotika pomaže u zaštiti protiv prehlade. Osobe koje su uzimale probiotike imali su 27 posto manji rizik od razvoja infekcija.

Dodajte cink

Veliki broj ljudi kao dodatak ishrani uzima cink kako bi što pre pobedili prehladu, no veća uloga ovog minerala je njegovo preventivno korišćenje dok se prehlada još nije razvila. Rezultati brojnih studija pokazali su da uzimanje cinka kao dodatka ishrani najmanje pet meseci u kontinuitetu smanjuje razvoj prehlade, a ukoliko se i razbolite cink će olakšati simptome i skratiti trajanje prehlade.

Ispirajte nos

Kada je reč o nosu moramo priznati da medicina nije daleko odmakla. Naime nos je najveći sakupljač bakterija i virusa, koje neadekvatnom higijenom potiču brojne upale u telu, a najčešće infekcije disajnih puteva. Stoga je izuzetno važno da se nos ispira, a za to postoji posebna posuda sa dugačkim grlom, "neti pot", u koju je potrebno staviti unapred pripremljenu mlaku morsku so. Pola litre vode potrebno je prokuvati, ohladiti te u nju dodati jednu kašiku soli. Dobro izmešajte smesu i malu količinu, oko pola decilitra, nalijte u posudu i isperite jednu pa drugu stranu nosa.

Recite NE šećerima, DA voću i povrću

Šećer je jedan od najvećih neprijatelja imuniteta, napominju nutricionisti. Ako ishranom unesete dnevno 200 gr šećera (sadržaj tri limenke gaziranog soka), belim krvnim zrncima treba i do pet sati više vremena da pobede bakterije. Jačanje imuniteta i to pomoću mnošta voća i povrća i začina koji u sebi sadrže prirodne oblike minerala, vitamina i antioksidanata, najbolja je prevencija u borbi sa nadolazećim prehladama, ističu nutricionisti.

Začinite svoje obroke

Đumbir je najbolji prirodni saveznik u borbi s prehladama, naime on podstiče organizam na proizvodnju dermicidina, zaštitnika od mikroorganizama. Osim toga đumbir konzumiran u čaju čisti grlo, dok kao dodatak jelu pokreće cirkulaciju i greje telo. Cimet ima protiv upalna i antibakterijska svojstva zboge čega ga je poželjno uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Takođe, za preventivu kod prehlada preporučuje se konzumiranje četvrtine kašičice cimeta izmešanog sa kašičicom meda.

Oznojite se

Znojenjem se rešavamo toksina i mikroorganizama, pa je uz preporučeno vežbanje tokom zimskih meseci potrebno rekreaciju pojačati žustrijim treningom koji će telo podstaći na dodatno znojenje. Idealna kombinacija uz rekreaciju je sauna, visoke temperature podstiču rast endorfina, prirodne fizičke supstance koja nas oslobađa boli. Toplota poboljšava cirkulaciju i podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca.  

Vežbajte jogu jer to jača imunitet

Vežbanje pomaže na više načina kada je naše zdravlje u pitanju, a malo trenutnog znojenja zaustaviće kijanje i šmrcanje kasnije, tvrde naučnici. Veliko dejstvo na jačanje imuniteta ima joga, tačnije ciljani položaji tela - asane, povezane s različitim tehnikama disanja i meditacijom koji pomažu smanjivanje hormon stresa koji ugrožava imunitet. Joga tradicionalno sve uzroke lošeg imuniteta pronalazi u lošoj probavi i radu creva. Nepravilna probava uzrokuje nakupljanje toksina koji se mogu manifestovati bilo gde u telu. Joga pomaže da ojačate i stimulišete sva četiri glavna fiziološka sistema koji su povezani sa imunitetom: krvotok, probavni sistem, nervni sistem i endokrini sistem.

Jedna od osnovnih joga poza koja je sastavni deo pozdrava sunca, a pomaže jačanju imuniteta je (adho mukha shvanasana), pas koji gleda prema dole. Pozu možete praktikovati jednom dnevno sami kod kuće:

- Kleknite na prostirku i spustite kukove na pete, pružite ruke u širini ramena daleko ispred sebe.

- Lagano podižite kolena u vazduh pokušavajući zadržati u potpunosti ravna leđa, pokušajte pete spustiti na pod. Ruke su ravne, glava je opuštena, ramena široka i udaljena od uva, uvučen stomak i aktivna bedra.

- Dišite duboko i polagano samo na nos. Zadržite se u pozi 5 dubokih udaha. Ponovite više puta uz lagane pauze i odmor.

izvor: zadovoljna.hr