Moderni nutricionisti nude sve više ideja vezanih za ishranu koja vam mogu itekako pomoći da poboljšate svoje zdravlje. Svaku od njih treba prilagoditi svom telu i onome što mu najviše odgovara, ali retko koji od ponuđenih predloga može da vam obezbedi idealne rezultate bez vežbanja i boravka na svežem vazduhu.

Imajući to na umu, odabrali smo za vas 5 načina ishrane uz koje biste mogli da profitirate na zdravstvenom polju.

Bezglutenska dijeta

Ovo je verovatno najmodernija dijeta u poslednje vreme. Čini se kako svi krive gluten za svoje loše fizičko stanje, ali iako to kod nekih i jeste slučaj, pričekajte malo sa donošenjem odluke o izbacivanju apsolutno svih glutenskih proizvoda i aktivnom zagovaranju ovog načina ishrane.

Ishrana bez glutena podrazumeva isključivanje proteina glutena, koji je deo žitarica poput pšenice, ječma i raži. Oni koji se pridržavaju ovakve dijete moraju eliminisati iz ishrane hleb, brašno, slatkiše, testeninu, pomfrit i druge namirnice - sve što sadrži zabranjeni sastojak.

Ishrana isključivo organskim namirnicama

Filozofija ljubitelja organske ishrane je da proizvodnja takvih namirnica mora biti ostvarena uz regulisano korišćenje prirodnih resursa, podržavanje svetske ekološke ravnoteže i očuvanje biološke raznolikosti. Prelaz na organske proizvode obećava duži životni vek, dobro zdravlje i, osim toga, zaštitu okoline. Jedina prepreka konzumiranja isključivo organske hrane je slabo tržište, ali to se polako menja, shodno tendencijama i povećanoj potražnji.

Superhrana

Koncept superhrane se pojavio u poslednje vreme i skoro odmah postao hit širom sveta. Superhrana su proizvodi koji donose telu veliku korist i pozitivno utiču na nekoliko aspekata zdravlja, poput usporavanja procesa starenja, jačanja imunološkog sistema, detoksifikacije, stabiliziranja krvnog pritiska te poboljšavanja kvaliteta sna.

Najpopularnija superhrana su borovnice, kinoa, kelj, bobice, acai, chia semenke i kokosovo ulje. Uprkors činjenici da u današnjem svetu, sa svim pesticidima, aditivima i namirnicama koje zamenjuju određenu, mnogi vjeruju da je pojam "superhrana" samo marketinški trik, uključivanje ovih proizvoda u ishranu ne može da šteti.

Paleo dijeta

Paleo dijeta ili, kako je nazivaju, dijeta pećinskog čovjeka - moderan je način ishrane koji uključuje u ishranu iste stvari koje su ljudi jeli u doba paleolitika. Ova dijeta temelji se na filozofiji da je ljudsko telo najbolje prilagođeno hrani koja postoji u prirodi već više od 2,5 miliona godina, a uprkos evoluciji, ljudski metabolizam se s vremenom nije značajno menjao.

Veruje se da takva ishrana sprečava mnoge bolesti, poput dijabetisa ili raka, i produžava životni vek. Međutim, treba imati na umu da su namirnice poput mesa, ribe, orašastih plodova, povrća i bobičastog voća, koje se smeju koristiti pri paleo dijeti, radikalno drugačije sada nego što su bile tada.

Ceđeni sokovi

Ljubitelji svežih sokova tvrde da u jednoj čaši soka osoba može dobiti istu količinu hranjivih sastojaka kao da je pojela 3-4 komada povrća ili voća. Juicing predstavlja način prehrane u kojoj su neki obroci zamenjeni ili dopunjeni svežim sokovima. U tom slučaju sok može biti od bilo koje mešavine voća i povrća, a uz sveže sokove telo samo brže luči toksine, ubrzava se metabolizam i dolazi do pozitivnog dejstva na kožu, kosu i nokte.

izvor: buro247.hr