Poručili ste čašu vina uz ručak?

Evo dobrih vesti: Čaša crvenog ili belog vina tokom večere može imati pozitivan efekat na vaše zdravlje.

Prema novom istraživanju predstavljenom na Kongersu evropskih kardiologa u Barseloni, umerene količine vina vas zaista štitite od srčanih oboljenja - ali samo ako se kombinuju sa redovnim vežbanjem. (Nešto mora da fali.)

Češko istraživanje pratilo je 146 učesnika koji su imali blagi rizik od srčanih oboljenja. Polovina je pila crveno vino, a druga polovina belo vino u period od godinu dana. Muškarci su konzumirali dve ili dve i po čaše vina dnevno, dok su žene pile jednu ili dve čaše. Učesnici su vodili evidenciju njihovog unosa alkohola, načina ishrane i fizičke aktivnosti u dnevniku tokom studije.

Osobe koje su pile vino i vežbale najmanje dva puta nedeljno su imale više nivoe dobrog holesterola u telu, dok je istovremeno zabeležen pad udela lošeg holesterola u ukupnoj količini. Rezultati su bili isti bez obzira na to da li su konzumirali crveno ili belo vino. Ipak, ove pozitivne promene nisu bile izražene u slučajevima kada se osobe nisu bavile fizičkim aktivnostima.

Dakle, kada ispijete čašu omiljenog caberneta, prošetajte bar oko zgrade – živećete duže.