Upoznajte biljke koje dokazano smanjuju simptome stresa i anksioznosti. Bilo bi najbolje da čajeve napravljene od njih konzumirate tridesetak minuta pred meditaciju ili odlazak na spavanje. Kada se malo prohlade, oplemenite ih medom, stevijom, kriškama limuna, limete ili pomorandže.

Nana ima vrlo osvežavajući miris i ukus, ali i sedativno dejstvo. Odlična je da umiri kako nemiran, tako i bolestan stomak.

Kamilica je vrlo blagodetna po ljude koji pate od hiperaktivnosti, nesanice, mučnine i lošeg varenja. Osim čaja, pogled na buketić kamilice na vašem stolu momentalno umiruje um i duh.

Ženšen momentalno prazni propterećen mentalni sklop i ukida stres. Kada budete popili čaj, brzo ćete osetiti stanje mira, a ako imate problema sa nesanicom, konzumirajte ga pre spavanja.

Lavandu su koristile i bake naših baka. Njome su uklanjale anksioznost, nervozu i glavobolje prouzrokovane stresom. Bilo bi dobro da uz sebe uvek imate u eterično ulje lavande, koje možete nakapati u lampu za aromaterapiju ili u čašu obične vode. Isparenja imaju isti efekat kao i čaj.

Kap pasiflore u vašem biljnom čaju uticaće na to da tenzija i iritacija pobegnu od vas brzinom kojom su i stigle. Smanjuje napetost u PMS-u i ublažava bol u stomaku prouzrokovan menstrualnim ciklusom.

Valerijana neće uticati na to vaš čaj uma slatkast ukus, ali ćete definitivno brže zaspati. Ako ne možete da nađete samu biljku ili njeno esencijalno ulje, ne brinite. Apoteke su pune suplemenata na bazi valerijane.