Kako godine prolaze ukoričeni vodiči postaju sve bolji i bolji i sigurno možete pronaći neki baš po svom ukusu.

Na vama je samo da definišete prioritete. Moda? Kultura? Sport? Sve je pokriveno! Otkrivamo vam listu onih kojima mi najviše verujemo. I ne zaboravite osnovno pravilo – vodiče treba dobro iščitati pre puta kako biste spremni stigli na svoju novu lokaciju.

Wallpaper

Sa više od dva miliona prodatih primeraka knjiga, koje pokrivaju više od sto destinacija, Wallpaper gradski vodiči obezbeđuju modernim radoznalim putnicima sve što žele da znaju o mestu na koje su se zaputili.

Na svakom je radila grupa stručnjaka koja je temeljno istraživala ponude u gradovima, donoseći čitaocima pre svega najbolja dizajn mesta, arhitektonska zdanja koja ne smeju propustiti, ali i sofisticirane hotele, restorane i butike. Ako volite magazin Wallpaper, volećete i njihove šarene vodiče. Pravi ljubitelji ih sakupljaju, ređajući ih po nijansama. Dragi ljubitelji dobrog dizajna, ovo jednostavno morate imati! (www.wallpaper.com/travel/wallpaper-city-guides)

Luxe

Koncept je sledeći: knjižica (dimenzije su 15 x 7,5 cm) taman tolika da stane u svaki džep, a ipak donosi na stotine korisnih informacija. Pravilo je da Luxe vodiče sastavljaju novinari i urednici koji i stanuju u opisanim gradovima, zato očekujte mnoštvo insajderskih informacija. I ne samo što su tu popisani korisni putokazi već su ovi vodiči i duhoviti, a ponekad i brutalno iskreni. Naravno, ono što će vas privući u knjižari su izuzetno atraktivne korice u jarkim bojama, a unutra će vas dočekati prava eksplozija zanimljivosti i čitav kaleidoskop preporuka.

Kako bi ostali aktuelni, svake godine se revidiraju preporuke, a za svaki slučaj na sajtu se svakog meseca pojavljuju najaktuelnije adrese. Kako ističu, svojim korisnicima se ne obraćaju kao turistima, već kao posetiocima koji žele da što bolje upoznaju mesto koje posećuju. Njihova ciljna grupa su posetioci koji usput žele i da dobro šopinguju! (www.luxecityguides.com)

Louis Vuitton

Kompanija pre svega poznata po fantastičnim torbama i prtljagu je mudro povezala umetnost putovanja sa kožnom galanterijom. Pre tačno 15 godina lansirali su turističke vodiče na sebi svojstven,  ekskluzivan, Vuitton način. Novinari, pisci i globtroteri radili su na zbirci adresa koja putnike vodi kroz najinteresantnije lokacije u 15 svetskih gradova. Preporuke, između ostalog, obuhvataju najbolje restorane, kafiće, hotele sa pet zvezdica, šarmantne pansione...

Mesta se biraju na osnovu odnosa cene i kvaliteta, kao i po ugledu. Prošle godine lansirali su i ilustrovane vodiče, a edicija za 2014. godinu uključuje i dodatak „24h časa u...“, koji nudi savršen plan za kratke posete, kada je nezamislivo da vreme gubite na besciljno lutanje. Da bi proslavila jubilej, kompanija Louis Vuitton je pripremila limitiranu ediciju od samo 3.000 primeraka, koja se sastoji iz čvrste kutije i svih 15 knjiga u pet različitih boja. Namenjeni su onima koji na putovanju tragaju za istinskim luksuzom i autentičnošću, kao i svima koji žele da upoznaju dobro skrivene bisere grada u koji idu. (www.louisvuittonamble.com/cityguides)

Taschen

Ponekad vam je, naravno, potrebno malo više od brzih džepnih informacija. Ako ste putnik štreber, imamo predlog i za vas. Nemačka izdavačka kuća Taschen poznata je po odličnim coffee table knjigama, te ne čudi da su njihovi vodiči precizni, temeljni i – šareni! Prvobitna kolekcija ima četiri grada (Pariz, London, Berlin i Njujork), a svaku od njih čini po tri toma (hoteli, barovi i restorani, šoping).

Preporučene adrese prate fotografije posebno napravljene za tu priliku. Ovi vodiči će vam dati jasnu sliku ambijenta grada i stila života. Autorka je Angelika Taschen lično i moramo da joj skinemo kapu za posvećenost: preporuke za ova četiri grada protežu se na ravno 1.536 strana. (www.taschen.com)

Rapha

Izdavačka kuća Thames&Hudson je udružila snagu sa poznatim brendom bicikala Rapha, sa namerom da naprave seriju turističkih vodiča za sve one koji planetu žele da istraže na dva točka. Serija knjiga sastoji se od osam knjižica, koje pokrivaju evropske gradove kao što su London, Pariz, Kopenhagen, Barselona...

Sadrže informacije kojim blokovima možete pedalirati bez bojazni od saobraćaja, a za svaki slučaj tu su i biciklističke mape. Vodiči su podeljeni na deo za rekreativce, kao i za hard core fanove dvotočkaša. Čak su i pri dizajnu mislili na komoditet biciklista, knjižice imaju meke korice i zato lako mogu stati u svaki ranac ili zadnji džep. Ako želite da svet razgledate dok okrećete pedale, ovo je pravi izbor za vas. (www.rapha.cc)

Tekst: Jelena Karakaš