Možda vam ovaj grad ne bi odmah pao na pamet kao mesto na kome dizajn cveta, ali verujte, on ima toliko toga da ponudi – mnogobrojne muzeje, umetničke galerije, concept butike i odlično uređene lokale i hotele.

Kejptaun je danas uzavrela metropola sa i te kako živopisnom kulturnom scenom. Vodimo vas kroz najpoznatije četvrti, a vi sami proberite najbolje od onoga što glavni grad Južnoafričke Republike može da pruži.

Bo Kaap

Najstariji deo grada prepoznatljiv je po zgradama u veselim bojama i kaldrmisanim ulicama.

Shine Shine: Sve kolekcije tekstilne dizajnerke Tracy Rushmere inspirisane su jarkim bojama afričkog kontinenta. Jastučići, stolnjaci, torbe i zavese s njenim potpisom poređani su u radnji koja gleda direktno na planinu Tejbl. Njena poslednja kreacija su patike koje je napravila za kompaniju Sawa Shoes. 13, Lion Street.

Africa Nova: Margie Murgatroyd se specijalizovala za otkrivanje novih keramičarskih talenata. U svojoj prodavnici nudi radove umetnika među kojima su Astrid Dahl Helen Vaughan, Nikki Swanepoel i Shirley Fintz. Osim toga, kod Margie možete naći i fini nakit, tkanine i dekorativne predmete u etno-stilu. 72, Waterkant Street.

Clifton

Ekskluzivno predgrađe nalazi se na samoj obali okeana i u njemu ćete videti neke od najlepših kuća i vila u ovom gradu.

Cape View Hotel: Smešten je na litici, udaljenoj samo deset minuta od centra grada. Nedavno je otvoren i broji sedam apartmana, od kojih svaki ima terasu sa koje se pogled pruža na plažu Clifton i okean. Zaista jedinstvena lokacija. 232, Kloof Road.

The Round House: Nekadašnja lovačka koliba koja je pripadala britanskim lordovima pretvorena je u odličan restoran. Bašta na travnjaku jedna je od najlepših u gradu. Takođe, gastronomski znalci kunu se da se ovde služe najbolja jaja Benedict u čitavom Kejpu. Camps Bay.

Citybowl

Veoma živahan deo grada, odlikuju ga ar-deko zgrade, a njegove ulice ispunjene su malenim antikvarnicama, restoranima, kafeima i barovima. Ovo je pravo srce grada! 

Truth Coffee: Kafeterija se nalazi u zdanju iz XIX veka, a za uređenje je odgovorna dizajnerka Haldane Martina. Enterijer odiše duhom industrijskog Njujorka. Brzo se nametnuo kao omiljeno sastajališe mladih, koji tu rado svraćaju na kapućino i užinu. 36, Buitenkant Street.

Skinny Laminx: Pošto se proslavila kao ilustratorka, Heather Moore se prihvatila dizajniranja tekstila. Njena radnja nudi prelepu kolekciju jastučića, posteljine i tapeta inspirisanih skandinavskim stilom. J201, Bree Street.

Mout Nelson: Ovaj hotel u kolonijalnom stilu, skriven u raskošnom parku, nezaobilazna je lokacija za sve ljubitelje bezvremenog luksuza. Tokom jednog veka, koliko postoji, ugostio je mnoštvo poznatih ličnosti, kao i članove kraljevskih porodica. Ovde ćete osetiti duh britanske tradicije – jak čaj služi se tačno u pet na verandi ispod gustog lišća palmi. 76, Orange Street.

Tribal Trends: U svoje dve radnje u centru Kejptauna Eugene Kramer nudi široku paletu rukotvorina afričkih umetnika. Tu su pletene torbe s juga Afrike, nigerijske perlice... Prava Alibabina pećina! 72–74, Long Street.

Sababa Salads: Maleni restoran nudi najbolje salate u gradu. Dva osnovna postulata na kojima se zasniva njihov rad jesu svežina i kreativnost. Tokom pauze za ručak prostor je ispunjen prelepim momcima i devojkama koji na šanku proveravaju šta je ponuda dana. Savet: dođite ranije, dok ne nestanu najbolje salate. 231, Bree Street.

Bar Tjing-Tjing: Na tavanu kuće iz XIX veka smešten je bar koji privlači mlade japije iz čitavog Kejptauna na druženja posle posla. Bar je ukrašen lampama s potpisom dizajnera Toma Dixona. 165, Longmarket Street.

PageBreak

Sve boje Kejptauna
Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
Gardens

U XIX veku ovaj kvart je bio pravo seoce, a danas je, iako se mnogo promenio, zadržao šarm prijatnog mesta u prirodi. Zapravo, ovo je jedan od najlepših delova grada. Upravo tu se nalaze najbolji hoteli i prenoćišta. 

Lim: Pauline Mutlow je bio pravi vizionar kada je pre dvadeset godina ovde otvorio svoju radnju sa stvarima za kuću. Danas je ona među najpopularnijim prodavnicama, a u ponudi ima posuđe i nameštaj jednostavnog stila, koji nose oznaku „made in Africa“. 86th Kloof St.

The New Church: Piet Viljoen, ljubitelj savremene afričke umetnosti, otvorio je privatnu galeriju u ovoj kući u viktorijanskom stilu. Svoju kolekciju obnavlja dva puta godišnje. Među izloženim radovima su i dela autora koji su učestvovali na bijenalu u Veneciji: Cameron Platter, Wim Bothaand i Penny Siopis. 102, New Church Street.

La Grenadine: Trendi putnici i ljubitelji mode već na svom radaru imaju ovaj mali hotel koji vodi bračni par iz Francuske. Ima samo šest soba, a svaka gleda na maštovito uređenu bašticu. Pristupačne cene su bonus. 15, Park Road.

Woodstock

Ovaj komšiluk se u poslednjih nekoliko godina nametnuo kao „place to be“. Među industrijskim skladištima svoje mesto pronašli su modni dizajneri, savremeni umetnici, galeristi, baristi i vlasnici restorana.

Gregor Jenkin Studio: Zvezda u svom poslu, zgodni dizajner Gregor, izrađuje nameštaj kombinujući tradicionalne i moderne elemente. Vodite računa da se najavite pre nego što ga posetite. 1, Argyle Street.

The Pot Luck Club: Jedan od najpopularnijih restorana u Kejptaunu. U kuhinji komanduje kuvar Luke Dale-Roberts, koji je već nekoliko puta proglašen za najboljeg u celoj u Južnoafričkoj Republici. Iako je ovaj restoran tek otvoren, već je non-stop pun. Služe ukusne tapase pod uticajem azijske kuhinje. Rezervacija obavezna. 373–375, Albert Road.

Haldane Martin: Ovaj dizajner već je stekao svetsku slavu. Njegova kreacija stolica „Zulu Mama“, koja se izrađuje na način tradicionalan u plemenu Zulu, prodaje se širom planete. Njegov showroom ujedno je i studio, tako da ga možete videti na delu dok stvara, ali i kupiti neki dizajnirani komad nameštaja. 176, Sir Lowry Rd.

Pedersen+Lennard: Luke i James kreiraju umetičke predmete jednostavnih linija u kombinaciji drveta i metala. Po njima, dizajn treba da bude sveden, funkcionalan i pristupačan svima. 66, Albert Rd.

The Test Kitchen: Ovde se na najbolji način mešaju ukusi iz celog sveta. Originalne recepture spremaju se u velikoj kuhinji koju gosti mogu videti iz restorana. Gastronomija visokog kalibra. 374, Albert Rd.

Tekst:  Jelena Karakaš